Gaziantep'in 90 yemeği yabancı menülere girdi
Gaziantep Mutfağının Damak Tadları Projesi kapsamında, Gaziantep'e gelerek 6 gün boyunca eğitim alıp 90 çeşit Gaziantep yemeği yapmayı öğrenen yabancı aşçılar, ülkelerine dönerek bu yemekleri kendi iş yerlerinde menülerine koydu.
Geçtiğimiz günlerde Gaziantep'e davet edilen 11 ülkeden 13 ünlü şef aşçı ve Türkiye Aşçılar Federasyonuna bağlı 18 ünlü Türk aşçı, okula dönüştürülen ve Ortadoğu'nun en büyük mutfağı olma özelliği taşıyan Sahan Şirehan'ın mutfağında eğitim almış ve 90 çeşit Gaziantep yemeği yapmayı öğrenmişti. Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan'ın eğitim verdiği proje kapsamında yerli ve yabancı aşçılar Gaziantep yemeklerinin lezzet sırlarını öğrenirken, eğitim sonucunda her biri usta birer Türk mutfağı aşçısı haline gelmiş, yaptıkları yemekler düzenlenen gala gecelerinde konuklara ikram edilmiş ve beğeniyle karşılanmıştı. Sahan Restoranlar Zinciri ve Gaziantep Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen ve Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "El Altında Duran Güzel Şeyler, Gaziantep Mutfağının Damak Tadları Projesi" kapsamında Gaziantep'e davet edilen aşçılar, 6 gün boyunca Tahir Tekin Öztan'dan eğitim aldı.
90 çeşit Gaziantep ve Türk mutfak kültürünün en önemli yemeklerini yapmayı öğrenen yabancı ülkelerin ünlü şef aşçıları, geri döndükleri ülkelerinde öğrendikleri yemekleri kendi restoranlarında menülerine koyarak dünyaya Gaziantep yemeklerini yedirmeye başladı. Bunlar arasında ABD'den gelip 90 çeşit Gaziantep yemeğini Sahan Şirehan'da Türk mutfak kültürünün önde gelen şef aşçıları arasında yer alan Tahir Tekin Öztan'dan öğrenen Amerikalı Şef Mark McDonald, kendi işletmesinde üç çeşit Antep yemeği ve bir çeşit tatlı olmak üzere Gaziantep mutfağından dört ayrı çeşidi menüsüne koyarak Amerikalılara ikram etmeye başladı.
Gaziantep Mutfağının Damak Tadları Projesi kapsamında Türkiye'ye gelen Fransa'dan Sibel Pinto, Malezya Kuala Lumpur'dan Soon Pau Voon, ABD Newyork'tan Mark Austin McDonald, İtalya'dan John Nocita, Yunanistan'dan Andreas Kontis, Londra'dan Garth Edris Derek Filbey, Şili'den Paulina Andrea Giorgio Macera, Azerbaycan'dan Tahir Amiraslanov, Arnavutluk'tan Katerina Gremo, Fransa'dan Gilles Heitz ve Daniele Heitz, Meksika Mexico City'den José Bossuet Martínez ve Claudia Martinez, Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan'dan öğrendikleri yemekleri döndükleri ülkelerinde restoranlarının menüsüne alarak dünyanın Gaziantep yemekleri yemesini sağlıyor.
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Öztan, "Kalkınma Ajansı'nın katkıları ve GAÜN'ün işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz 'El Altında Duran Güzel Şeyler, Gaziantep Mutfağının Damak Tadları Projesi' kapsamında Gaziantep'e davet edilen Türkiye dahil 11 ülkeden ünlü 31 şef aşçı, 6 gün süren eğitim sonucunda 90 çeşit Gaziantep yemeği yapmayı öğrendi. Bu süreç içerisinde Türk mutfak kültürüne hayran kalan yabancı aşçılar, ülkelerine döndükleri zaman kendi restoranlarının menüsünde önemli değişiklikler yaparak menülerine Gaziantep mutfak kültürünün önemli yemeklerini de koymaya başladı.
Bu aşçılarla ilişkilerimiz devam ediyor. Sürekli irtibat halindeyiz. Buna benzer projelerde yer almaya ve Türk mutfak kültürünün dünyaya tanıtılmasına destek vermeye devam edeceğiz. Projenin gerçekleştirilmesinde büyük emekleri ve payı bulunan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun hocamıza ve ekibine de katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz. Türk mutfak kültürünün tanıtımı ülkemizde ve Gaziantep'te gastronomi turizminin gelişmesi için olmazsa olmazlarındandır. Uzun yıllardır katıldığımız yurt dışı fuarlarında ve çeşitli ülkelerde düzenlenen kongrelerde Gaziantep mutfak kültürünü tanıtmaya çalıştık. Bu tanıtımlardan çok önemli sonuçlar elde ettik.
Tek amacımız Türk mutfak kültürünün geleneksel yapısının bozulmasına izin vermeden, orijinal halleriyle yemeklerimizin gelecek nesillere aktarılmasını ve bu süreçte de dünya genelinde tanıtımının yapılmasının sağlanmasıdır" dedi. Öztan, yapılan tanıtım çalışmaları sonucu dünyanın birçok ülkesinde Türk mutfak kültürünün yerleştirilmesiyle birlikte Türk gıda ürünlerine yönelik önemli bir talep patlaması olabileceğini söyledi. İhracatçıların bu gelişmeleri yakından takip ettiğini ve yemek yapımında kullanılan birçok malzemenin bu ülkelere gönderilmek üzere bağlantılar kurulmaya çalışıldığını kaydeden Öztan, "Yapılan tanıtım çalışmaları sadece Türk mutfağının dünyaya tanıtımı açısından değil aynı zamanda bu yemeklerin yapımında kullanılan onlarca çeşit ürünün de ihracatının arttırılmasıyla ilgilidir. Bir yemek yapımında en azından üç dört çeşit malzeme kullanılmaktadır. Bu ürünlerin tüketime bağlı olarak ihracatında artış olabileceğini düşünüyoruz.
Bunun için ihracatçıların konuyu yakından takip ettiğini TİM bünyesinde kurulan birçok tanıtım grubunun tanıtım yaptığımız ülkelerde ürün tanıtımına yöneldiğini görüyoruz. Bu bir ekip işidir ve büyük küçük bütün dişliler birbirine bağlıdır. Biz tanıtımı yapacağız, dünyaya Türk mutfağını tanıtacağız, insanlar Türk yemeklerini yemeyi öğrenecek, ihracatçılarımız bu ülkelere yemek yapımında kullanılan ana ve ara gıda ürünlerini ihraç edecek. Düşünüldüğünde gerçekten büyük bir pasta söz konusu. Bu pastadan Türkiye'nin kendine düşen payı olacağını umuyoruz" diye konuştu. Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan'ın 2013 yılı içerisinde dünyanın birçok ülkesinde Gaziantep mutfak kültürünü ve Türk mutfak kültürünü tanıtmak için çalışmalarını sürdüreceği de öğrenildi.