Adıyaman'ın göz bebeği hurma!
Adıyaman Gölbaşı ilçesinde 'cennet elması' olarak adlandırılan hurma, ilçenin tanıtımına katkı sunuyor.
Gölbaşı ilçesine bağlı Karaburun, Azaplı, Kekikli ve İnekli köylerindeki 500 dönüm alanda ekimi yapılan hurma, bölge çiftçisinin umudu olmaya başladı.
Çiftçi Mehmet Taymur, hurma yetiştirmenin zor olduğunu belirterek, iklim yerinin bunda çok önemli olduğuna işaret etti.
HURMA HASADINI 20 BİN TONA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ
Buranın ikliminin hurmayı çok tuttuğunu vurgulayan Taymur, “Hurmacılık çok gelişti. İlk etapta parça parça, ilk önce 5 ton, 10 tondan başladı. Yani şimdi çevremiz, köyümüz bütün hurma üzerine çalışmaya başladı. Şimdi şu durumda 4 bin, 5 bin tona yakın çıktık. Hurma yetiştiriciliğinde bu 5 bin tona çıktı, yani bizim şimdi şu durumda biz Karaburun köyü olarak10, 15 bin, 20 bin tona çıkacağına eminiz. Yani şimdi bu hurma memlekette çok gelişti” dedi.
İŞÇİ BULMAKTA ZORLANIYORUZ
İşçi bulmakta zorlandıklarını anlatan Taymur, şöyle konuştu:
“Hurmacılıkta biraz işçilikte zorluk çekiyoruz. Çok işçi bulamıyoruz, işçilik alabildiğine pahalı. Bir de fiyatlarımız bundan 7 ,8 yıl önceki sattığımız fiyatlardan veriyoruz. Şimdi şu durumda ise 8 yıl önce sattığım fiyattan veriyorum ama bu bizim çiftçinin burada elinden çıktığı an belli, biryerlere vardığı ana kadar kilosu çok çok katlanıyor. Yani 6 ,7 liraya çıkıyor. Biz burada birinci sınıf kalite marka yetiştiriyoruz. Bunu yetiştirmek hiç kolay değil, para kazanmakta çok zor. Bilhassa gübre alabildiğine pahalı, ilaçlar alabildiğine pahalı. Zaten bize verilen bilgilere göre ilaç verisi yok. Biz kendi kafamızdan ilaç kullanmıyoruz, yani organik olarak yetiştiriyoruz. Elektrik çok pahalı, sulamada elektriği bize çok çok paraya geliyor, yani kurtaramıyoruz”
HURMACILIĞIN ÇÖKMESİNDEN KORKUYORUZ
Hurmacılığın çökmesinden korktuklarını aktaran Taymur, “Yani bu hurmacılıkta burada çöker diye onun kokusunun içindeyiz. Vatandaşı biz devamlı teşvik ediyoruz. Dikin, para kazanın diyoruz ama biz burada kapasiteyi yükseltip daha dışarılara ihracata girmek istiyoruz. Şimdi şu durumda 2,3 yıl sonra bir tüccar geldiği zaman 300, 500 ton bin ton birden alabilir. Yetiştirici gayet arttı, yani şimdi şu durumda kazanmıyorsak ta kafa kafaya gidiyoruz ama ileriye yönelik ne şekil olur onu bilemiyoruz” dedi.
HURMA ÇOK FAYDALI
Hurmanın çok faydalı olduğunun altını çizen Taymur, şöyle devam etti:
“Yani faydalarında benim bilgime göre kan akışını, bağırsak düzenlemelerine çok çok faydalı. Türkiye’de de zaten Türkiye’nin nerden baksan yüzde 65 hurmayı bilmiyor, tanımıyor. Yerinden çıkış ucuz, o tüketicinin eline varana kadar çok yükseliyor, yükselince de vatandaş tüketim yapamıyor. Benim şimdi Gölbaşı’nın bazı semtlerinde yetişmiyor, burada bir köyümüz var, mesela belediyelik yetişmiyor, Gölbaşı’nın içinde yetişmiyor. Belli bir bölge var, burada yani bir bu Azaplı, Pazarbaşı, Karaburun köyü burada bir damar var. Burada yetiştirim çok süper, başka bir yerlerde olmuyor. Benim anlatmam zaten kendi ağaçlarımız, zaten kendini anlatıyor”
DIŞARIDAN TÜCCARLARI BEKLİYORUZ
Dışarıdan tüccarları beklediklerini ifade eden Taymur, “Dışardan tüccar bekliyoruz. İyi, kaliteli tüccar bekliyoruz. Bir araya gelip kooperatif kuramadık, burada adam işte malımı İstanbul’a veriyorum, yani tırlarla gidiyor. Burada vatandaş bazen kamyonlarla Mersin’e gönderiyor. Türkiye geneline dağıtım oluyor. Ankara’ya gidiyor. Yani büyük şehirlerin tüketimi hep buradan gidiyor. Gölbaşı geneli şu durumda bilmiyorum da 7, 8 bin tona çıktı. Gölbaşı genelinde yarın öbür gün 25, 30, 40 bin tona çıkacağına eminim. Bizim burada topraklarda çok aşırı bir dikim var. Topraklarımız kıymetleşti, pahalandı” diye konuştu.
PAZAR SIKINTIMIZ VAR
Pazar sıkıntılarının olduğuna dikkat çeken Taymur, şunları söyledi:
“Pazar bekliyoruz. Pazar bizim elimizde yok. Malı alan bizden çok kazanıyor. Biz kazanamıyoruz. Yani bir tüccar geldiği zaman gider diye korkuyor, korku yok yani şimdi burada ben tarlamda yalanımda yok, hilafımda yok, yani bin 150’den verdim ama ben hesaba vurduğum zaman bana hiçbir şey kalmıyor. Yani masraflar çok yüksek ama çiftçi elinden çıktığı zaman, mal bilmiyorum hiç satmadım, benim malım günlere göre 5 bin, 6 bin, 7 bin liraya gidiyor ama bizim elimizden bin 150 liraya çıkıyor. Parayı kim kazanıyor, bunu bilemiyoruz. Kooperatif kurulsa daha sağlıklı olur ama biz tabi bu işleri bir araya gelen yok”
HURMA, KANSER HASTALARINA ÇOK İYİ GELİYOR
Hurma’nın kanser hastalarına çok iyi geldiğini belirten Taymur, “Şimdi bu hurma kanser hastalarına çok iyi geliyor. Hastalarda çok yara iyileştiriyor. Kanseri çökertiyor, kesiyor önünü. Yani otursunlar internetin önüne bilim adamlarımız bunu araştırdılar. Kansere, şekere kesinlikle çok faydalıdır. Kan dolaşımını iyi yapıyor. Bir de bizim hurmanın bir özelliği var. Türkiye genelinde bir numara olduğuna çok iddialıyım. Neden ki aroması çok yüksek, en kaliteli. Evet Gölbaşı’nda en kaliteli hurma Gölbaşı’nda” şeklinde konuştu.
-
Niksarli 8 yıl önce Şikayet EtBu meyvadan tokat yoresinde de cok var bilhassa niksar daBeğen Toplam 1 beğeni
-
rodi rodi 8 yıl önce Şikayet Etaz ilerisi helete koyundede vardirBeğen