Ramazan sofralarının lezzeti: tırşik çorbası
Doğu Akdeniz mutfağının yöresel lezzetlerinden "tırşik çorbası" ramazan sofralarına farklı lezzet katıyor.
Çukurova'nın doğusundaki dağlarda yetişen ve "yılan otu" denilen yabani bitkiden yapılan zahmetli çorba, iftar ve sahur sofralarını renklendiriyor.
Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş çevresinde bilinen tırşik çorbası, ekşimsi tadı ve damakta bıraktığı lezzet nedeniyle yöre insanı tarafından sevilerek tüketiliyor.
Tırşik çorbası, acımtrak tadı olan yılan otunun çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle yapılıyor. Yöre insanları tarafından "Andırın doktoru" olarak da adlandırılan lezzetli çorbanın şifa kaynağı olduğuna inanılıyor.
Ev hanımı Emine Göçer (50), ramazan sofralarının olmazsa olmazı olarak görülen tırşik çorbasının yörede bulgur pilavı ve yufka ekmekle birlikte tercih edildiğini söyledi.
Çorbanın lezzetinin bitkinin doğallığı ve yapılışının zorluğundan geldiğini belirten Göçer, tırşik çorbasının yapılışını şöyle anlattı:
"Yılan otu, ince ince doğranır ve kaynar suya atılarak acısı alınır. Üzerine bir miktar yoğurt katılarak bir süre daha pişirilir. Un eklenen çorbanın tenceresi, kalın örtülerle sarılarak bir gün bekletilir. Bunu yapmakta amaç çorbanın ekşimesini sağlamaktır. Ertesi gün ekşimiş hale gelen çorbaya nohut ya da buğday ilave edilip üç saat daha pişirilerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra sarımsak eklenen tırşik çorbası, bulgur pilavı ve yufka ekmekle servis edilir."