Üç öğün tüketilen geleneksel damak tadı!
Diyarbakır'ın en önemli damak tatlarından olan ciğer kebabı hem yöre insanı hem de kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerce sabah, öğle ve akşam yemeği olarak tercih ediliyor.
Kentte sayıları her geçen gün artan kebap tezgahlarında hazırlanan ve sabahın ilk ışıklarıyla pişirilmeye başlanan kebaptan yükselen dumanlar damak tadını bilenlere adeta davetiye çıkarıyor.
Bol soğan salatası, yeşillik ve ayranla tüketilen ciğer kebabı, 7'den 70'e herkes tarafından tercih edilen lezzetlerin başında geliyor.
Diyarbakır'da 41 yıldır ciğer kebap satan Mehmet Cengiz (65), günlük kesilen kuzu ciğeri kullandıklarını belirterek, farklı bir ürünü asla satın almadıklarını kaydetti.
Herkesin ciğer kebap yapamayacağını ifade eden Cengiz, şunları söyledi:
"Öncelikle ciğerin çok iyi temizlenmesi gerekiyor. Ayrıca ciğeri aynı gün mutlaka tüketmek lazım. Aksi halde ciğer hem kanlanır, hem de bozulur. Ciğeri doğramak ve şişe geçirmek bile çok önemli meziyettir. Ayrıca, ciğerin arasına koyduğumuz kuyruk yağı kebaba lezzet katıyor. Bir de ciğeri ne çok, ne de az pişirmek gerekir. İsteğe göre de pişirmeden önce pul biber ve tuz atıyoruz. Kıvamında pişen ciğerler servis yapıldıktan sonra, ince pide ekmeğiyle servise sunulur."
Mesleğin inceliklerini ustasından öğrendiğini anlatan Cengiz, "Çocukluğumdan beri ustamın yanında çıraklık yaptım. Askerden geldikten sonra dükkan açtım ve yeğenlerimle devam ediyorum. Sabahın erken saatlerinde açtığımız dükkanda günlük ortalama 30-40 kilogram ciğer satıyoruz" dedi.
"Tahsilli ciğer ustası olacağım"
Mehmet Cengiz'in yeğeni Bilal Cengiz (18) de haftanın beş günü amcasının yanında çalıştığını belirterek, Açıköğretim Lisesi öğrencisi olduğunu, çalışmanın yanı sıra okumayı da çok sevdiğini anlattı.
Dükkanda Mehmet usta ile çalışmaktan mutlu olduğunu ve kendisinden çok şey öğrendiğini sözlerine ekleyen Cengiz, eğitimini sürdürüp, tahsilli bir ciğer ustası olmak istediğini dile getirdi.