Unutulmaya yüz tutmuş lezzet: Ekmek dolması
İzmir'de ramazan ayında ve bayramda tüketilen yöreye özgü yemeklerin başında ekmek dolması geliyor.
Sadece İzmir'de bulunabilen ve bugün sayıları giderek azalan fırınlar tarafından ramazan ayında yapılan uzun süre mayalanmamış, yoğun dokulu ve kalın kabuklu özel, yuvarlak ekmeğin kullanıldığı ekmek dolması, hala birçok kent sakini için yılda hiç değilse bir gün sofrayı süsleyen özel bir lezzet olma özelliğini koruyor.
Ekmeğin üst kapağının açılması ve içinin çırakılmasıyla başlayan bu zahmetli yemeğin harcında kıyma, soğan, dolmalık fıstık, kuş üzümü, ceviz, çeşitli baharatların yanı sıra klasik dolmalardan farklı olarak pirinç yerine, önceden ufalanmış ve tereyağında kavrulmuş ekmek içi kullanılıyor.
Harç, biraz soğuduktan sonra ekmeğin içindeki yerini alıyor ve ekmek dolması bir tencerede kaynayan et suyunun buharında yavaşça, ekmeğin yumuşayıp dağılmamasına özen gösterilerek pişiriliyor.
AA ekibi için bu geleneksel lezzeti hazırlayan Necla Yazıcı, doğma büyüme İzmirli olduğunu ve bu yemeğin her yıl ramazan ayında ailesi tarafından en azından bir kez yapılmasının gelenek haline geldiğini söyledi.
İzmir'de 20 yıl öncesine kadar, ekmek satan hemen her işletmede, ramazan boyunca dolmalık ekmek bulunmasına karşın, son yıllarda kentin eski semtlerindeki bir avuç fırın dışında artık bu yemeğin temel malzemesinin üretilmediğini dile getiren Yazıcı, "İç malzemesi yoğun olsa da pişirilme tekniği açısından çok hafif ve mideyi rahatsız etmeyen bir yemek. Çok farklı bir lezzeti var. Görünüm itibarıyla da hoş ve ilginç. Tadına bakanlar, şaşırıyor ve çok beğeniyor" diye konuştu.
Farklı mutfak kayıtlarında geçmişi 500 yıla dayanan, Ödemiş ve Tire ilçelerinde ilk tariflerin görüldüğü bu farklı lezzetin ana malzemesi, bugün sadece İzmir'de bulunabiliyor.