Çıtır çıtır Boşnak böreği tarifi! Nasıl yapılır püf noktası neler?

Boşnaklara özgü en lezzetli bir o kadar da zahmetli yemeklerden biri olan Boşnak Böreği tarifi bütün püf noktalarıyla sizlerle…

Çıtır çıtır Boşnak böreği tarifi! Nasıl yapılır püf noktası neler?
Çıtır çıtır Boşnak böreği tarifi! Nasıl yapılır püf noktası neler?
GİRİŞ 21.07.2017 17:09 GÜNCELLEME 21.07.2017 17:09

İncecik açılan hamuru, nar gibi kızarmış, çıtır çıtır bir börek olan Boşnak Böreği zahmetten sonra gelen rahmetin bir örneği gibi. Lezzetiyle mest etmeyeceği mide olmayan Ispanaklı Boşnak Böreği tarifi…

MALZEMELER

Hamur için:

1,5 su bardağı ılık su

1/2 tatlı kaşığı tuz

4 su bardağı un

 

Yufkaları açmak için:

125 gram tereyağı

1 çay bardağı ayçiçek yağı

1 yemek kaşığı yoğurt

İç harcı için:

500 gram ıspanak

2 yemek kaşığı süt kaymağı

1 adet rendelenmiş kuru soğan

2 adet yumurta

1 çay kaşığı tuz

*Arzuya göre; kıymalı, peynirli ve haşlanmış patatesli harç ile de hazırlanabilir.

Üzeri için:

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı yoğurt

TARİFİ

İşe derin bir yoğurma kabı almakla başlanıyor. Kabın içine ılık su ve tuz konur. Üzerine azar azar un ilave edilir. Unun yavaş yavaş eklenmesi önemli! Hamur pürüzsüz bir kıvam alıncaya dek iyice yoğrulur. Hamurun üzerine nemli bir bez kapatılarak 30 dakika boyunca oda ısısında beklemeye bırakılır.

30 dakika sonunda hamur 4 eşit parçaya bölünür ve muntazam bezeler haline getirilir. Daha sonra tekrar 30 dakika bez örtülü biçimde dinlendirilir.

Bir taraftan tereyağı kısık ateşte eritilir ve sıcaklığı gittikten sonra içine Ayçiçek yağı ve yoğurt ilave edilerek karıştırılır.

Ayıklanmış ve iyice yıkanmış ıspanaklar incecik doğranır. Üzerine yumurta, rendelenmiş kuru soğan, süt kaymağı ve tuz katılarak iyice harmanlanır.

Geniş bir masanın ya da mutfak tezgâhının üzeri (özellikle pamuklu) bir örtüyle örtülür. İlk önce merdane yardımıyla bir tane beze alınır ve arada unlayarak açmaya başlanır.

Açılan hamur belli bir inceliğe geldikten sonra hazırlanan yağlı yoğurt karışımından bir miktar üzerine sürülür. Bu işlemden sonra hamuru kenarlarından çekiştirerek büyütülür. Fazla kuvvet uygulamamaya ve yırtmamaya özen gösterilmelidir.

Yufka adeta zar halini alana kadar bu işlem devam eder. Yufka olabildiğince büyütüldükten sonra kenar kısımlarını bıçak yardımıyla kesilip büyük dikdörtgenler hazırlanır. Kenar kısımlarına hazırlanan ıspanaklı harçtan yayılır. Yufkanın kenar kısımlarını üzerine kapatılıp ortaya doğru rulo şeklinde sarılır.

İç harçla beraber sarılan hamurlar orta kısımda toparladığında bıçakla uzunlamasına kesilir. Rulo börekleri iki taraftan birbirine bitiştirip aynı işlem tüm hamur bezelerine uygulanır. Yağlanmış fırın tepsisine orta kısımdan başlayarak hazırlanan hamur ruloları dizilir.

Küçük bir kapta yoğurt ve yumurta çırpılır ve üzerine iyice sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstü nar gibi kızarana kadar pişirilir.

YORUMLAR 4
  • yasemin yilmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu borek bosnak kokenli olan ve trtedeki yapima cikan reshad stikten aklima geldi kendisinide dini ve yaptiklari icin tesekkur ederiz iftari sabirsizlikla bekliyorum tesekkurler reshad tesekkurler haber7.
    Cevapla
  • Melek 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu börek bu ölçülerlemi yapıldı merak ediyorum.
    Cevapla
  • mira 6 yıl önce Şikayet Et
    fenomen dayı hiç olmamış
    Cevapla
  • Menekşe 6 yıl önce Şikayet Et
    Ben yaptım güzel oldu teşekkürler elinize sağlık
    Cevapla