Ceviz reçeli ile dünyaya açıldılar
Adilcevaz'da gübreleme ve ilaçlama yapılmadan organik olarak yetiştirilen cevizlerle üretilen reçel, yurt içi ve yurt dışı pazarındaki yerini aldı.

Kaymakamlık desteği ile 2000 yılında yapılmaya başlanan ceviz reçeli, şimdi Türkiye'nin ve Avrupa'nın birçok kentine pazarlanıyor.
Tamamen organik olarak yetiştirilen cevizlerle yapılan reçel, yurt içi ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Dubai, Katar, Amerika, İngiltere, İran ve Irak'ta alıcı buluyor.
Mayıs ve haziran aylarında, kabuğu henüz olgunlaşmamışken toplanan cevizlerden üretilen reçelin, sağlık açısından birçok hastalığa da iyi geldiği belirtiliyor.
İlçede ceviz reçeli üretimi yapan Barış Göl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ceviz reçelini üretmek için 2008 yılında Bitlis Valiliği ve Adilcevaz Kaymakamlığı'nın sunduğu desteklerle tesis kurduklarını söyledi.
Düzenli bir tesis kurulmasının ardından ceviz reçelini profesyonel yöntemlerle üretmeye başladıklarını ifade eden Göl, şöyle konuştu:
''Üretime 2000 yılında amatör olarak başladık. Fakat işi düzenli bir şekilde geliştirerek tesis kurduk. Türkiye'de başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler olmak üzere hemen hemen ülkenin her noktasında varız. Ayrıca ürünümüzü Avrupa ülkeleri ile Dubai'ye, Katar'a, Amerika'ya, İngiltere'ye, İran'a ve Irak'a gönderiyoruz. Bu ürünümüz marketlerin yanı sıra otellerde kahvaltı menüsünde yer buluyor. İlçemize gelen yerli ve yabancı turistler de reçeli buradan satın alıyor.''
Ceviz reçelinin doğal bir antibiyotik olduğunu belirten Göl, reçelin, boğazdaki ödeme, tiroit bezlerine, guatra, hücre yenilenmesine, kolesterolü dengelemeye, çocuklarda beyin hücrelerinin gelişmesine ve kalp damarlarını besleyici özelliğe sahip olduğunu kaydetti.
''Reçelin güç ve kuvvet verici özelliği de çok fazla. Bu nedenle ceviz reçelini tüketmek çok faydalı'' diyen Göl, reçelin zahmetli bir çalışmayla yapıldığını ifade etti.
Göl, reçelin içinde hiçbir şekilde katkı ve koruyucu madde kullanmadıklarını bildirerek, şöyle devam etti:
''Ceviz henüz yeşilken, hassas bir şekilde toplanıyor. Topladığımız cevizleri tesise getirerek iyice yıkıyoruz. Cevizin üzerindeki parlak kabuğu hafifçe rendeleyerek, teknelere bırakıyoruz. 15-20 gün sonra cevizin tatlandırmasını yapıyoruz. Tatlandırmanın ardından cevizi yine yıkıyoruz ve cevizin balını çekmesi için delme işlemini yapıyoruz. Ardından haşladığımız cevizlere karbonat işlemini uyguluyoruz. Tekrar yıkama yaptıktan sonra pancar şekeri, su ve baharatlarla yaklaşık 4 saat kaynatıyoruz ve dinlenmeye alıyoruz. Bu işlemleri makinelerle değil elle yapıyoruz.''