Diyarbakır'da bağ bozumu zamanı

Diyarbakır'ın Hani İlçesi'ne bağlı Gürbüz Beldesi'nde bağbozumunda son aşamaya gelinirken, toplanan üzümler pestil yapılmaya başlandı.

GİRİŞ 17.10.2012 14:24 GÜNCELLEME 17.10.2012 15:31

 Gürbüz Belde Belediye Başkanı Cumali Çiçek, bin yılladan beri devam eden bağ bozumu ve pestil yapımı ile ilgili fabrika kurulması için yatırımlara çağrıda bulundu.

Hani İlçesi'ne bağlı Gürbüz Beldesi'nde bağ bozumunda son aşamaya gelindi. Yörenin üzümlerinden tamamıyla klasik yöntemlerle toplanan üzümler, eşşek yüküyle Mahsere denilen bağ evlerine taşınıyor. burada Esar denilen havuzlarda insan gücüyle ezilen üzümlerden, elde edilen şıra ile pestil haline getiriliyor.

Üreticiler, aile fertleriyle verdikleri emeğin lezzete dönüşüne tanıklık ederek bin yıllardır dedelerinden, babalarından öğrendikleri bir geleneği devam ettiriyor. Gürbüz Beldesi'nde uzun yıllardan beri bağcılık yapan Cahit Kılıç, bölgede bastık olarak isimlendirilen pestilin nasıl yapıldığını anlatarak, Aile fertlerimizle topladığımız üzümleri eşekle bağ girişinde bekleyen traktöre taşıyoruz. Traktörler, bu üzümleri bölgede 'mahsere' denilen üzümlerin pekmez ve pestile dönüştürüldüğü dağ evine götürür. Burada üzümler ilk olarak 'esar' denilen havuzda insan gücüyle ezilir. Elde edilen şıra, daha sonra süzülür ve kaynatılır. Kaynayan şıraya daha sonra un ilave edilerek pestil için gerekli işlem başlar. Sonra da bunlar beyaz bir bez üstüne serilerek güneşte kurumaya bırakılır. 3 gün sonra bunlar bezden sökülür. Pestilin çeşitleri vardır tabiki. Cevizli, fıstıklı, sade veya kendinize göre isteğe bağlı karışık yapılabilir. Pekmez de aynen bu şekilde elde edilir, ama un katılmadan şıra kaynamaya verilir. Burada insan gücüyle ürettiğimiz pestil, pekmez ve cevizli sucukları Erzurum'da piyasaya sunuyoruz dedi.

Bağlarda doğal ortamlarda üzüm ürettiklerini belirten Kılıç, suni gübreyi kullanmadıklarını söyledi. Tamamen doğal asmalarda yetişen üzümlerden elde edilen şıra ile pekmez veya pestil yaptıklarını dile getirdi.

Gürbüz Belde Belediye Başkanı Cumali Çiçek, bin yıllardan beri babadan, dededen kalma yöntemlerle üretim yaptıklarını ifade ederek, beldede fabrika yapımı için yatırımcılara çağrıda bulundu. Beldelerinde her hangi bir girişimcinin fabrika açması durumunda kendilerine her türlü desteği sağlayacaklarını anlatan Başkan Çiçek, Burada ham madde var ama bunu modern ve hijyenik bir ortamda ürüne çevirecek bir fabrikamız yok. Bu konuda girişimcilere çağrımız var. Gelin burada bir pekmez ve üzüm ürünlerine yönelik bir fabrika açın. Biz de sizlere gereken desteği verelim şeklinde konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL