Orcik şekeri farklı tadıyla dikkat çekiyor

Elazığ'da beyaz üzümden elde edilen şıraya mısır ya da buğday unu karıştırılarak elde edilen bulamaca iplere geçirilen cevizlerin batırılmasıyla elde edilen beyaz orcik, farklı tadıyla beğeni topluyor.

Orcik şekeri farklı tadıyla dikkat çekiyor
Orcik şekeri farklı tadıyla dikkat çekiyor
GİRİŞ 09.10.2013 13:40 GÜNCELLEME 09.10.2013 15:16

Yaklaşık 50 çeşit üzümün yetiştiği kentte, üzüm suyundan daha çok kışın tüketilmek üzere pekmez, orcik ve pestil gibi yöresel ürünler üretiliyor. Eskiden sadece köylerde yapılan orcik, son dönemde bölgede kurulan imalathanelerde üretilmeye başlandı. Ancak beyaz orciğin sadece köylerde doğal olarak üretiminin sürdüğü belirtiliyor.

Beyaz orciğin yapımı diğer orciklere benziyor. Sonbaharda bağlardan toplanan beyaz üzümler ezilerek şırası çıkartılıyor. Büyük kazanlarda kaynatılan şıraya mısır ya da buğday unu ekleniyor. Yörede bulamaç olarak adlandırılan karışım iyice kaynatıldıktan sonra leğenlere aktarılıyor. Önceden ipe geçirilen cevizler ise bu leğenlerdeki bulamaca batırılarak orcikler hazırlanıyor. Bir kez bulamaca batırıldıktan sonra orcikler kurumaya bırakılıyor.

Daha sonra bulamaç, motorlu mikser yardımıyla yaklaşık 3 saat karıştırılarak beyaz rengini alıyor. Bulamaca yeniden batırılan orcikler üretimin son aşaması olan kurutulma işlemine tabi tutuluyor.

Üretimi zahmetli olan beyaz orciğin fabrikada üretiminin olmadığı, sadece köylerde hazırlandığı bildirildi.

"Beyaz orcik her şeyiyle organiktir"

Elazığ merkeze 20 kilometre uzaktaki Kıraç köyünde yaşayan üretici Cuma Duman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orcik yapımının geleneksel bir iş olduğunu ve bunu sürdürmeye çalıştıklarını söyledi.

Beyaz orciğin yalnızca beyaz üzümden yapıldığını dile getiren Duman, "İçine herhangi bir katkı maddesi katılmaz, sadece üzüm. Pişirildikten sonra bulamaç kazanda karıştırılır mikser yardımıyla ve beyazlar. Sonrasında cevizleri batırırız. Beyaz orcik her şeyiyle organiktir. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmaz" ifadelerini kullandı.

Beyaz orciğin fabrikalarda üretilmediğini, vatandaşlarca evlerde kurulan düzeneklerle yapıldığını belirten Duman, kilosunun 25-40 lira arasında değiştiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA