Dünyanın meyve ambarı Türkiye oldu
Bursa'da meyve fidanı üreten Alara Fidancılık, Avrupa'da artık meyvenin görüntüsünden çok tadına önem verildiğini söyledi.
Üreticinin ve kendi bahçelerinde yetişen erikten kiraza, şeftaliden üzüme yüzlerce çeşit meyveyi kurdukları stantla halka ve tüketiciye tattıran firma, erikte 90 gün, kayısıda 50 gün olan dayanıklılık süresini, kiraz içinde artırmaya çalıştıkları söyledi.
Avrupa'da eskiden görüntünün ön planda olduğunu hatırlatan Alara Fidancılık Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Taner, "Artık Avrupa'da görüntünün yanında lezzete de önem veriliyor. Lezzetli ürünlerin yetiştirilmesi önem kazanmış durumda. Renkli ürünler antioksidan kaynağı olduğu için sağlıklı ürün dediğimiz meyveler artık tüketime yönelik rağbet kazandı. Bütün dünya daha renkli ürünleri istiyor. Çekirdeksiz renkli üzümler dünyada yaygın bir şekilde tüketilmeye başlandı. Bu bakımdan bizim kendi bahçelerimizde yapmış olduğumuz bütün Ar-Ge çalışmalarında Güney Afrika menşeli birçok ürünün yetiştirilmesiyle ilgili. Üzüm olarak renkli çeşitler pembe, kırmızı, mor ve siyah çeşitlerin çekirdeksiz olarak üretimine yönelik çalışmalar yürütüyoruz" dedi.
"ERİKTE DAYANIKLILIK SÜRESİ 90 GÜN"
Taner, "Yeni metotlarla üretilen meyve çeşitlerimiz var. Ürettiğimiz ürünlerin görüntüsüyle dayanıklılığıyla farklılıklarını hep beraber paylaşmak istiyoruz. Dünyada uluslararası pazara hitap eden çeşitler ön plana çıkıyor. Bu sebeple de dayanıklılık en önemli kriterlerden biri. Ürettiğimiz erik çeşitlerinden 90 gün dayanan ürünlerimiz var. Kayısı çeşitlerinde ise 40-50 gün dayanabilen çeşitlerimiz mevcut. Toplam 140 çeşit meyve üretiyoruz" diye konuştu.
Kiraz'ı Uzak Doğu ülkelerine ihracat etmek için daha dayanıklı çeşitler üzerinde çalıştıklarını söyleyen Taner, "Dayanıklılık ihracat için dünyada birinci sırada yer alıyor. Dünya pazarının talep ettiği ürünler arasında lezzet, görünüm ve irilik önemli ancak dayanıklılık ve yeni çeşitlerin getirdiği farklılıklar da ön plana çıkıyor" şeklinde konuştu.
(İHA)