Kırpık Börek

Kırpık börek gelişigüzel yufkaların bir araya gelmesiyle oluşan nefis bir lezzet...

Kırpık Börek
Kırpık Börek
GİRİŞ 17.03.2016 14:29 GÜNCELLEME 17.03.2016 14:29

Malzemeler

3 adet hazır yufka
2 adet yumurta
3/4 su bardağı süt
1/2 su bardağı maden suyu
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
200 gram az yağlı beyaz peynir
1/4 demet maydanoz
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı (arzuya göre)
1 tatlı kaşığı çörek otu

Püf Noktası

Malzemelerini yarı yarıya indirdiğiniz kırpık böreğini, yanmaz/yapışmaz tabanlı bir tavada ve ocak üzerinde de pişirebilirsiniz.Peynirli iç harcın böreğin iç kısmında kalmasını istiyorsanız fırın tepsisine ilk olarak bir bütün yufka açın. Sos karışımıyla karıştırdığınız kalan yufkaları yufkanın orta kısmına yerleştirip dikkatli bir şekilde kapatın.Yufka sayısını artırdığınız halde sos yapımında kullandığınız sıvı malzemelerin oranını da artırmayı unutmayın.

Pişirme Önerisi

Kırpık böreği, arzu ettiğiniz iç malzemeyle hazırlayabilirsiniz. Küçük parçalar halinde kestiğiniz haşlanmış sebze ve şarküteri ürünleri katabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Böreğin sosunu hazırlamak için; yumurta, süt, soda ve ayçiçek yağını derin bir kaseye alıp bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.

Ayıklayıp bol suda yıkadığınız maydanoz yapraklarını incecik kıyın. Ufalanmış az yağlı beyaz peynir, tuz ve karabiber ilavesiyle birlikte çırpılmış sosa ekleyin.

Hazır yufka parçalarını gelişigüzel şekilde kopartın. Peynirli sos harcıyla karıştırıp sosu içine çekmesini sağlayın.

Kırpık börek karışımını tereyağıyla yağlanmış yuvarlak fırın kabına alın. Bir spatula yardımıyla üzerini düzelttikten sonra çırpılmış yumurta sarısı sürün. Çörek otu serpiştirin.

Önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında, 40-45 dakika aralığında pişirdiğiniz böreği dikkatli bir şekilde kalıbından çıkartıp dilimledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.