Hangi balık hangi mevsimde yenir? Aralık ayında yenilecek balıklar...

İçeriğinde omega 3, B12 vitamini, A ve D vitaminlerinin bolca bulunduğu, folik asit ve fosfor açısından zengin bir besin olan balığın ülkemizde yeterince tüketilmediği bilinir. Peki hangi balık hangi mevsimde yenir? Aralık ayı balıkları...

Hangi balık hangi mevsimde yenir? Aralık ayında yenilecek balıklar...
Hangi balık hangi mevsimde yenir? Aralık ayında yenilecek balıklar...
GİRİŞ 03.12.2021 17:09 GÜNCELLEME 03.12.2021 17:24
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Omega 3, çeşitli vitaminler, folik asit ve fosfor açısından zengin bir besin kaynağı olan ve tam bir protein deposu olan balığı sık sık tüketmemiz gerektiği herkesçe bilinir. Yılın her ayında farklı bir balığın yenmesinin gerekli olduğunu belirten uzmanlar zamanında yenen balığın sağlıklı yaşama etkisinin çok olduğunu söyledi. İçinde bulunduğumuz Aralık ayı balık tüketimi için en doğru zamanlardan biridir. 

Evde turşu bozulmadan nasıl saklanır? Üzerinde beyaz tortu oluştuysa...Evde turşu bozulmadan nasıl saklanır? Üzerinde beyaz tortu oluştuysa...


HANGİ AY HANGİ BALIK TÜKETİLMELİ?

  • Ocak: Ahtapot, alabalık, hamsi, istavrit, kalkan, kefal, kırlangıç, kolyoz, mercan, mürekkep ve pisi balığı.

  • Şubat: Ahtapot, alabalık,hamsi,istavrit,izmarit,kalkan,kefal,kırlangıç,kolyoz,levrek, mercan,mezgit, mürekkep ve pisi balığı.

  • Mart: Ahtapot, alabalık,hamsi,istavrit,izmarit,kalkan,kefal,kırlangıç,kolyoz,levrek, mercan,mezgit, mürekkep ve pisi balığı

  • Nisan:Ahtapot, alabalık,istavrit, izmarit, kalkan,  kefal, kırlangıç, kolyoz, levrek, mercan,mezgit, mürekkep ve pisi balığı.

  • Mayıs: Ahtapot, alabalık, kefal, kırlangıç, kolyoz, levrek, mercan,mezgit, mürekkep ve pisi balığı.

  • Haziran: Ahtapot, akya, alabalık, kırlangıç, kolyoz, küpes, mercan, mürekkep, orfoz, pisi ve sardalya.

  • Temmuz: Ahtapot, akya, alabalık, çipura, kırlangıç, kolyoz, küpes, lahos, mercan, mürekkep, orfoz, pisi, sardalya ve sinarit.

  • Ağustos: Ahtapot, akya, alabalık, barbun, çinekop, çipura, kılıç, kırlangıç, kolyoz, küpes, lahos, lüfer, mercan, mürekkep, orfoz, palamut, pisi, sardalya.

  • Eylül: Ahtapot, akya, alabalık, barbun, çipura, kılıç, kırlangıç, kolyoz, küpes, lüfer, melanur, mercan, mürekkep, orfoz, palamut, pisi, sardalya.

  • Ekim: Ahtapot, akya, alabalık, barbun,dil, iskorpit, karagöz, kefal, kırlangıç, kolyoz,lüfer, melanur, mercan,mürekkep, orfoz, palamut, pisi.

  • Kasım: Ahtapot,alabalık, barbun, dil, hamsi, iskorpit, karagöz, kefal, kırlangıç, kolyoz,mercan,mürekkep, palamut, pisi.

  • Aralık: Ahtapot, alabalık, hamsi, iskorpit, kefal, kırlangıç, kolyoz, mercan, mürekkep, palamut, pisi ve turna balığı.

BALIĞI NASIL PİŞİRMELİYİZ?

Balığın nasıl pişirileceği balığın türüne göre değişse de genel olarak kızartılmasını uzmanlar sağlıklı bulmuyor. Kızartıldığında daha da yağlı olacağından vücuda vereceği vitaminlerin emilimini azalttığı söylenir. Çoğu balığı fırında pişirmek veya buğulamak daha sağlıklıdır. Hem daha az yağ çekeceğinden hem de  fazla ısıya maruz kalmadan içeriğindeki omega 3 ve folik asitlerin de korunmasını sağlar.

BALIĞIN TAZE OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ? 

Genel olarak balıklar avlandıktan kısa bir süre sonra tazeliğini kaybeder. Balıkçılar balık tazeliğini kaybetmesin diye tuzlama ve buzda bekletme gibi yöntemler kullanır. Tüketiciler ise balık satın alırken balığın taze mi yoksa halk arasında buzhane balığı diye geçen dondurulmuş balık mı olduğunu anlamaları oldukça zordur. Balığın taze olduğu gözlerinin dışarıya doğru bombeli olmasından anlaşılır. Bayat balıkların gözleri donuk ve mattır. Bir diğer anlama yöntemi ise balığın üzerine bastırmaktır. Balığın üzerine bastırdığınızda iz kalmıyorsa balık tazedir. Ancak elinizi çektiğiniz halde iz devam ediyorsa balığın bayat olduğu anlaşılır. Bunun dışında solungaç renginden de balığın tazeliği anlaşılır. Eğer solungaçları kırmızıysa balık tazedir.

BALIKLA BİRLİKTE YOĞURT TÜKETENLER DİKKAT

Halk arasında yanlış bilinenlerden biri de balık yerken yanında süt ve süt ürünlerinden olan yoğurt gibi besinlerin tüketilmemesi gerektiğidir. Bilindiği gibi yoğurdun içinde bulunan histamin ile balığın içinde bulunan histamin birleşince eğer balık bayatsa ikisinin birleşimi vücutta toksik etki yaparak sağlık için risk oluşturur. Ama bilinenin aksine balık tazeyse vücutta toksik bir etkisi olmaz. Eğer yediğiniz balığın taze olduğundan eminseniz yemek öncesi, yemek esnasında veya yemek sonrasında balıkla birlikte yoğurdu güvenle tüketin.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 6
  • tepki 2 yıl önce Şikayet Et
    iyi de bunlarin yarici bøcek para verseler yine yemek hangi kitap da yazar bunu de iyi diye hangisi uygun ise onu yersin zaten hepsi ayni familie diger bøcekleri asla yemek o mide yok bende
    Cevapla
  • Hakkı 2 yıl önce Şikayet Et
    Kim diyor haram vitamin bunlar kanıtlanmış
    Cevapla
  • zafer gülten 2 yıl önce Şikayet Et
    dar gelirli vatandaş bilhassa tanesi 8-10 tl olan donmuş balığı tercih ediyor,bide ucuz zamanında hamsi,istavrit.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Hangisi ucusza o yenir turkiyede ay sirasi yoktur ucuz olursa balikta
    Cevapla
  • süleyman 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen somonda yemek haram hiç bir ay yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler