Uzmanlardan zehirli mantar uyarısı
Fethiye Toplum Sağlığı Merkezi (FTSM) son günlerde artan mantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.
Mantarla ilgili yanlış inanışların ciddi tehlikelere yol açtığının belirtildiği açıklamada, mantarın zehirli olup olmadığının rengiyle ve kokusuyla bilinemeyeceği ifade edildi.
Muğla'ın Fethiye ilçesinde havaların yağışlı gitmesiyle birlikte doğal alanlardan toplanan mantarlardan kaynaklanan zehirlenme vakaları arttı. Fethiye Toplum Sağlığı Merkezi, ülke genelinde ölümle sonuçlanan vakaları hatırlatarak mantarlarla ilgili yanlış bilinenleri bir bildiriyle duyurdu. Fethiye Toplum Sağlığı merkezi Sorumlusu Fatma Turgut imzasıyla yayınlanan açıklamada, doğada yetişen on binlerce mantar türünün olduğu hatırlatıldı. Halk arasında mantardan anlayan kişilerin babadan kalma yöntemlerle mantarın zehirli olup olmadığını tespit edemeyeceğine dikkat çekilen açıklamada, mantarın şekline, rengine ve kokusuna bakılarak zehirsiz olduğunun anlaşılamayacağı ifade edildi. Açıklamada, mantar zehirlenmelerinin, doğal alanda yetişen, yapısında zehirli maddeler bulunan mantarların tüketilmesiyle oluşan, ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğu belirtildi.
SİRKELİ SUDA BEKLETİLEREK MANTARIN ZEHİRİ GİTMEZ
Fatma Turgut tarafından yapılan açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi: "Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi/kaynatılması, taze, konserve ya da kurutulmuş olması zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Mantarın zehri hiçbir şekilde yok edilemez. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu bakarak anlamak mümkün değildir. Mantar yenecekse mutlaka kültür mantarları tercih edilmeli ve bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir. Satın alacağınız mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, üretim izni, üretim tarihi gibi bilgilerin yer almasına dikkat edilmelidir."