Acı patlıcan oldu 'Tatlıcan'

Acı patlıcanı saatlerce suda bekletip acısının gitmesi için büyük uğraş veren ev kadınlarına müjde, Antalya'nın Kumluca İlçesi'ndeki bir tohum ıslah firmasından geldi.

Acı patlıcan oldu 'Tatlıcan'
Acı patlıcan oldu 'Tatlıcan'
GİRİŞ 07.12.2012 12:32 GÜNCELLEME 07.12.2012 12:32

 Firma, çekirdeksiz tatlı patlıcan üretti.

Antalya'da çekirdeksiz karpuz, limon, nar gibi ürünlerin ardından bu kez de Kumluca İlçesi'nde 10 yıldır faaliyet gösteren E-Z Tohumculuk firması, 5 yılı aşkın bir süre yürütülen ıslah çalışmaları sonucunda hibrit olarak çekirdeksiz ve tatlı patlıcan üretti. Deyimlere konu olan acı patlıcanın çekirdeksiz ve tatlı özelliğine sahip çeşidinin dünyada tek olduğunu ileri süren E-Z Tohumculuk firmasının ortaklarından Esat Durceylan, 'Tatlıcan' olarak tescil ettirdikleri patlıcana ilişkin şunları söyledi:

"Firma olarak, salatalık, domates, biber ve patlıcan türleri üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Patlıcanda sıcaklıkların düştüğü dönemde özellikle döllenme sorunu yaşanıyor ve kırağı döneminde patlıcan çok acı olur. Bu sorunu gidermek için çeşitli türler üzerinde yaptığımız araştırmalar neticesinde, kendi kendine döllenen patlıcan tohumunu elde ettik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na da 'Tatlıcan F1' olarak tescilini yaptırdık."

Esat Durceylan, kendi kendine döllenme özelliği nedeniyle kış döneminde seralarda çiftçinin hormon ya da arı kullanmak zorunda kalmadığını da belirttti. Durceylan, “Bugün seralarda üretilen patlıcanların yüzde 90'ı hormonludur. Eskiden kırağı düştüğü dönemde çıkan patlıcanlar çok acı olurmuş. Şimdi artık böyle bir sorun yok" dedi.

Ev kadınları için de çekirdeksiz ve tatlı oluşunun büyük kolaylık sağladığını anlatan Durceylan, hanımların bir gün ya da 3- 4 öncesinden patlıcanı suya batırarak acısını aldırma işlemine gerek kalmadığını söyledi.

'Acı patlıcanı kırağı çalmaz' sözünün de tarihe karışacağı bu buluşa ilişkin yıllık üretim miktarlarının 3- 4 milyon olduğunu belirten Durceylan, hedeflerinin 50- 60 milyona çıkarmak olduğunu kaydetti.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL