Et ve süt ürünlerine dikkat
Yağsız etin besleyici değeri daha yüksektir. Yağlı ördek ve kaz eti yerine her zaman hindi ve tavuğu tercih etmelisiniz. Özelliklede kolestrolünüz varsa…
Yağ tüketiminizi azaltmak için derisiz beyaz et satın alın. Taze beyaz etin kalitesine dikkat edin. Derisi sararmış, kurumuş kümes hayvanı eti almayın.
Etler hemen tüketilmeyecekse birer yemeklik miktarlarda, yassı şekilde paketlenmiş olarak normal buzdolabı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 3-4 ay saklanabilir. Buzunu çözdürdükten sonra beyaz etleri tekrar dondurucuya koymayınız.
Taze balığın solungaçları pembe ve parlak kırmızıdır, pulları yapışık, görünüşü diridir. Bozulmamış ise gözleri parlak ve dışarı bombelidir. Balığın tazeliğinden azda olsa bir şüpheniz varsa almayın veya balığı yerken ağzınıza saman gibi tatsız geliyorsa o balığı tüketmeyiniz.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
Mikroorganizmalardan korunmak için iyi kaynatılmış, pastörize/sterilize edilmiş süt ve ürünleri kullanılmalıdır.
Pastörize şişe sütlerin kapakları açılmamış ve üretim tarihi ile satın alındığı tarih aynı veya çok yakın olmalıdır.
Pastörize edilmemiş sütler, kabardıktan sonra 5 dakika kaynatılıp hemen soğutulmalıdır.
Kaynatılmış ve pastörize sütler cam kavanozda buzdolabında 12 gün, kutusu açılmış sterilize sütler en fazla 3 gün saklanabilir.
Peynirler hoş kokmalı ve kalıbı ile aynı hacimde (taşmamalı) olmalıdır.
Peynirlerin yüzeyi kesildiğinde kuru, çabuk parçalanan ve dökülür özellikte olmamalıdır. Her zaman ucuz peynir eğer kampanyası yoksa kötü peynirdir. Alırken mutlaka iyisini almaya çalışın. Hatta mümkünse açık peynir alın, böylelikle satıcıdan rica ederek peynirinizin tadına da bakmış olursunuz.
Çiğ sütten yapılmış peynir tüketilmemelidir.
Yoğurt torbaya konup süzülür ve süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur. Yoğurt suyu çorba ve hamur işlerinde kullanılarak değerlendirilmelidir.
Sütü açtıktan sonra en fazla 1 hafta içinde tüketmelisiniz.
YUMURTA
Kabuğu temiz, kendisi iri olmalıdır. Kırık ve çatlak yumurtalar alınmamalı.
Yumurta, buzdolabının özel bölümüne sivri kısmı alta gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Bu şekilde 10 gün saklanabilir.
Taze yumurtanın sarısı, akı tarafından küre şeklinde sarmalanmıştır. Kabuğu pürtüklüdür.
Bayat yumurta kırıldığı zaman sarısı hemen dağılır ve akıyla karışır.Yumurta ışığa tutulduğu zaman taze yumurtanın sarısı ortada gözükür; yumurta bayatladıkça sarısında kabuğa doğru bir kayma görülür.
Taze yumurta suya atıldığında dibe çöker, bayatladıkça yukarı doğru çıkar.
Bazıları yumurtayı dolaba yerleştirmeden önce yıkar bu kesinlikle yanlıştır. Yumurtayı aldığınız gibi dolaba yerleştirin ama kullanacağınız zaman mutlaka yıkayın.
Ayrıca eğer yumurtayı bir malzemenin içine karıştıracaksınız yumurtayı önce başka bir kapta kırıp ilave edeceğiniz yere sonra boşaltın, aksi takdirde yumurtayı direk malzemenin içine kırarsanız, yumurtanın bozuk çıkması halinde bütün malzemeniz çöpe gider. Bizden söylemesi…
Kaynak:Shetürk