Kıyafetlerinizdeki çay lekesini çıkartmakta zorlanmayın
Çay, toplumumuzun sudan sonra en çok tükettiği sıvı. Ne tür kazalara neden olabileceğini söylemeye gerek yok. Yünlü ve pamukluya dökülen çayı çıkarmakta zorluk çekmeyin.
Pamuklu ve yünlülerdeki lekeler: Leke taze ise, ılık suya batırılmış bir bezle ovabilirsiniz.
Eski bir leke ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silebilirsiniz. Daha sonra da ılık su ile çalkalayın.
DAHA DETAYLI YÖNTEMLER
Tabii tek yöntem bu değil. Başka yöntemler de var.
İşe gitmek için acele ederken güzelim temiz gömleğinize kaç defa çay döktüğünüzü sizin bile hatırlamanız zordur. Veya kaç defa halıdaki veya kilim üzerindeki çay lekesine yüzünüzü buruşturarak bakıp çıkarmak için uğraştınız ? Peki misafirlerinizin görmemesi için masanızdaki örtmeye çalıştığınız korkunç çay lekesine ne demeli ?
Öncelikle şunu belirtmek gerek. Çay lekesi ne kadar acele çıkarılırsa o kadar önemli.
Çay lekesi çıkarma işleminden önce uyulması gerekenler
Çay lekesi için daima mümkün olduğunca en kısa zamanda müdahale edin. Eğer çay, giysi veya halı üzerinde kurumaya bırakılırsa, leke yerleşecek ve çıkarması çok daha güç olur.
İşlem sırasında daima beyaz kağıt havlu veya bez tercih edin; aksi halde bu malzemelerin üzerlerindeki renkler veya desenler kumaşın üzerine akarak durumu daha da kötüleştirecektir.
Çay lekesi temizliğinde, lekenin daha az bulunduğu kenarlardan başlayıp lekenin fazla bulunduğu merkeze doğru müdahele etmeye gayret gösterin. Yoksa çay lekesi daha büyük alanlara yayılabilir.
Yalnızca emin olduğunuz ve yıkanabilir kumaşlara veya halıya talimatına göre işlem yapın. Doğal elyaflı, yün, ipek, keten, süet gibi narin bir kumaşlar veya astarlı giysiler sözkonusuysa, yapılan uygulamalar kumaşa zarar verebileceği gibi rengini de açabilir.
Giysideki çay lekesi
Çay lekesi inatçı bir lekedir, ovarak lekeyi daha da fazla yayma yanlışına düşmemek gerekir. Yapılacak her başarısız uğraşı çay lekesini kumaş dokusuna sabitleyecektir.
Giysideki çay lekesi nasıl çıkar?
Lekeye müdahele etmeden önce, çay lekesi olan giysiyi ters çevirin ve lekeyi soğuk suyla yıkayın.
Sonra ağartıcı ve alkali içermeyen toz çamaşır deterjanını soğuk suyla karıştırarak çay lekesi olan bölgenin üzerine uygulayın ve yaklaşık yedi-sekiz dakika veya eğer çay lekesi olması üstünden uzun süre geçmişse yarım saat kadar bu şekilde bırakın.
Çay lekesi çıkarılmasında sıradaki aşamaya geçmeden önce uygulanan deterjanı tamamen duruladığınızdan emin olmanız ve kumaşı yaklaşık yirmi dakika kadar ılık suda bekletmeniz gerekir.
Sonrasında, giysiyi bakım talimatına göre yıkayın; kurutmak için kurutma makinesini kullanmayın.
Ürün kuruduğunda çay lekesi tamamen çıkmadıysa giysi için profesyonel müdahele faydalı olabilir.
Daha fazla bilgi için bu linki kullanabilirsiniz
Bizim Lezzet / drycenter.com