Nar ekşisi nasıl yapılır?
Çorba ve salata başta olmak üzere yemeklere ayrı bir tat veren nar ekşisi, zahmetli bir yolculuğun ardından sofralardaki yerini alıyor.
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde kışa hazırlık yapan kadınlar, özellikle yemek ve salatalara ekşi bir tat vermek için kullanılan ve üretimi oldukça zahmetli olan nar ekşisini imece usulü yapıyor.
Bahçelerden toplanan narlar, ortadan ikiye ayrıldıktan sonra leğenlerin içerisine konuluyor. Sopa yardımıyla dövülerek taneleri kabuğundan ayrılan narlar, çuvalın içerisine konuluyor. Sert ve yüksek bir yere konulan çuvaldaki nar tanelerinin, tepelemek suretiyle suyu çıkarılıyor. Elde edilen nar suyu süzüldükten sonra bakır kazanlarda iyice kaynatılıyor. Koyulaşıncaya kadar kaynatılan nar suyu daha sonra soğutularak şişelere konuluyor ve satışa hazır hale geliyor.
Kadınlar, nar ekşisinin bir kısmını evlerinin ihtiyacında kullanmak üzere saklarken, kalan kısmını ise satarak aile bütçelerine de katkı sağlıyor.
Kadirli'ye bağlı Kızyusuflu köyünde oturan Rahime Tarımcı, her yıl eylül ve ekim aylarında kış için hazırlık yapmaya başladıklarını söyledi.
Nar ekşisinin yapımının çok zahmetli olduğunu anlatan Tarımcı, 15 kilogram nardan bir kilogram nar ekşisi elde edildiğini ifade etti.
Asile Türkmenoğlu da nar ekşisini imece usulu kadınların yaptığını bildirerek, yöre halkının bu ürünü mutfağından eksik etmediğini kaydetti.
Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir ise Osmaniye'de çiftçilerin son zamanlarda devlet desteğiyle oluşturdukları nar bahçelerinin bölge ekonomisine önemli katkı sağladığını söyledi.
Bölgede, talebi hızla artan nar ekşisi üretiminin de arttığını bildiren İspir, "Ev kadınları imece usulüyle nar ekşisi yaparak kışa hazırlanıyorlar. Bu kapsamda nar ekşilerinin satışı da yapılıyor. Kilosu 15 - 25 lira arasında değişiyor. Kadınlar bu sayede el emeklerinden aile bütçelerine katkı sağlıyor" diye konuştu.