Yunan usulü Musakka tarifi

Musakka Yunanistan’da özellikle Girit’te çok sevilen bir yemek çeşididir. Geleneksel Girit mutfağının da ana yemeklerinden biridir.

Yunan usulü Musakka tarifi
Yunan usulü Musakka tarifi
GİRİŞ 15.08.2016 15:07 GÜNCELLEME 15.08.2016 15:07

Malzemeler:

4 orta boy patlıcan
5 orta boy patates
ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı tereyağı (ya da margarin)
4 yemek kaşığı un
2 orta boy soğan
1 diş sarmısak
2 yumurta
500 gram kıyma
yarım kilo domates
3 yemek kaşığı domates salçası
500 ml süt
tuz, karabiber, dağ kekiği, kimyon
ve bolca rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı:

Patlıcanları ince halkalar halinde kesin, tuzlayın ve kahverengileşinceye kadar ayçiçek yağında kızartın. Daha sonra mümkün olduğunca yağını kağıt havluyla alın.

Doğradığınız soğanı ve sarmısağı yine ayçiçek yağında soğan pembeleşmeye başlayana kadar kızartın. Ardından kıymayı katın. kıymayı karıştırarak biraz kızarttıktan sonra küp küp doğranmış domatesleri, salçayı ve baharatları katın. elde ettiğiniz karışımı suyunu çekene kadar (yaklaşık 20 dakika) pişirin.

Patatesleri halka halka doğrayın, tuzlayın ve ayçiçek yağında biraz kızartın. (gerek patlıcanı, gerekse patatesi yemeği daha sonra fırına vereceğinizden çok fazla kızartmamaya dikkat edin.)

Kızarma işlerini hallettikten sonra (ya da yeterince hamarat olduğunuza inanıyorsanız aynı anda) beşamel sos hazırlayın.

Tereyağını bir tavada erittikten sonra un katıp karıştırmaya başlayın. Yavaş yavaş süt katıp karıştırmaya devam edin. Sos kaynar hale geldiğinde yumurta ve tercihen biraz rendelenmiş kaşar ekleyin. sos hazır hale geldikten sonra bir süre bırakın kendi halinde soğusun.

Yüksek kenarlı bir tepsinin dibine çok az tereyağı sürün. Önce patatesleri dizin, ardından patlıcanları. kıyma karışımını ekledikten sonra birer kat daha patlıcan ve patates halkaları dizin. Beşamel sos döktükten sonra yemeğin üstünü rendelenmiş kaşarla kaplayın.

Tepsiyi önceden 190 derecede ısıtılmış fırında 45-50 dakika tutmanız gerekiyor. fırından çıkardıktan sonra birkaç dakika bekleyip yemeği servis edebilirsiniz.

YORUMLAR 4
  • Gurme 6 yıl önce Şikayet Et
    Neden öyle diyorsunuz arkadaşlar yeniliklere açık olalim
    Cevapla
  • yorgun 7 yıl önce Şikayet Et
    ben bi gaziantep usulü musakka yapayım da tadına doyamayasınız
    Cevapla
  • Erzurumlu 7 yıl önce Şikayet Et
    niye yunan usulu yemek. yapsana cağ kebabı. yiyelim beraber.
    Cevapla
  • adam 7 yıl önce Şikayet Et
    milyonlarca yemek cesidimiz varken nedenini bi bilsem yunan musakkasiymis hic istah acici degil tahrik edici
    Cevapla