Sonbahar yorgunluğuna karşı doğru beslenme
Baharda yaşanan stresi azaltmanın yolunun doğru beslenme ve bol yürüyüşten geçtiğini belirten uzmanlar, özellikle B vitamini içeriği yüksek olan kepekli gıdaların tüketimini arttırmayı tavsiye ediyor.
Bahar aylarında meydana gelen ani sıcaklık ve basınç değişiklikleri insanlar üzerinde yorgunluk ve stres gibi etkiler oluşturabilmekte, özellikle kadınların metabolizmasını ve hormonlarını etkilemektedir.
Bu durumdan kurtulmanın en kestirme yolu da doğru beslenme ve bol yürüyüşten geçmektedir. Baharda yaşanan stresi azaltmak için özellikle B vitamini içeriği yüksek olan kepekli gıdaların tüketimini arttırmak şarttır. B vitamini içeriği yüksek olan kepekli gıdaların bolca tüketimi baharda yaşanan stresi azaltırken, kilo kontrolünü de sağlıyor. Kepekli gıdalar tokluk hissi verip midenin geç boşalmasını sağlarken, iştah kontrolüne de yardımcı oluyor. Araştırmalar, bu besinler arasında yer alan kahverengi ve beyaz pirinçle yapılan bir garnitürün, öğünlere leziz bir aroma ve besleyici öğelerden daha fazlasını kattığını ortaya koyuyor.
Gıda Teknolojisi Uzmanları Enstitüsü (Institute of Food Technologists / IFT) Yıllık Toplantısı'nda açıklanan araştırma sonuçları, beyaz ya da kahverengi pirincin, hem yemekten zevk almaya hem de kalorileri kontrol etmeye çalışan kişiler için son derece önemli olan doygunluğu ve tokluğu sağladığını kanıtladı. USA Rice Federation'a göre sadece 100 kalori olan yarım bardak pişmiş pirinç kilo vermek ya da sağlıklı bir beslenme düzenini korumak için mücadele eden için akıllıca bir seçim. Pirinç genellikle sebze, meyve, yağsız et ve fasulye gibi sağlıklı besinlerle yendiği için, sağlıklı, dengeli bir beslenme düzeni sağlamaya yardımcı olurken, günde içilen 2 litre su da kabızlığın önlenmesinden, yapay tokluk hissine kadar pek çok faydası bulunuyor.
Aynı zamanda su, mevsim değişikliklerinden dolayı vücutta oluşabilecek ödemin atılmasına da yardım ediyor. Özellikle mevsim geçişlerinde öğünlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, günde en az 6 öğün yemek yenilmesini ve her öğünden önce mutlaka bir bardak su içilmesini tavsiye ediyor. Güne başlarken kahvaltı yapılmasının gün boyu zindeliği sağlayacağını kaydeden uzmanlar, günde yarım saat yürüyüşü 10 dakikalık egzersizi alışkanlık haline getirilmesi tavsiyesinde bulunuyor.
Vitamin ve mineral ihtiyacınızı preparatlardan değil de baharda taze yetişen sebze ve meyvelerden karşılamanın daha sağlıklı olacağı belirten uzmanlar, kuruyemiş tüketmenin, her öğün taze hazırlanmış salatanın da sağlıklı yaşam için gerekli olduğunu vurguluyor. Uzmanlar ayrıca, "Kızartma ve hamur işlerine sindirim sisteminizi yorup kilo aldırarak vücudunuzu hantallaştıracağından dolayı ara verip sebzelere ağırlık verin. Günde bir bardak süt ve bir kase yoğurt tüketin.
Tuz ve tuz içeriği yüksek olan gıdalardan uzaklaşın. Tuz vücudunuzun su toplamasına neden olabilir. Yemeklerin lezzetini arttırmak için baharatları güvenle kullanabilirsiniz. Özellikle bu dönemde zayıflamak ve formda kalmak için size sunulan şok diyetlere inanmayın. Bu tür yöntemler yaşam kalitenizi yavaş yavaş düşürebilir ve sağlığınızı bozabilir. En uygun beslenme şekli yeterli ve dengeli, kişiye özel ve bir diyetisyen tarafından hazırlanmış beslenmedir" tavsiyelerinde bulunuyor.