Bayramda kilo aldıran 5 hata!
Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, Bayramda kilo aldıran beslenme hataları hakkında bilgi verdi.
Bayramla birlikte artan öğün sayısı ve kaloriler kilo kontrolünde büyük bir risk oluşturuyor. Bayramda en sık yapılan beslenme hataları ise kilo almayı kaçınılmaz hale getiriyor.
İşte bayramda kilo aldıran 5 hata...
1- Kahvaltı yerine güne dolma, börekle başlamak
Bayramın ilk günü kahvaltıyı atlamak ya da kahvaltılık ürünler yerine tatlı, dolma, börek gibi ikramları tüketmek kilo aldıran en önemli hatalardandır. Bayram ile beslenme düzeni 2 öğünden en az 4 öğüne yükselir ve bu durum kan şekeri dengesini bozabilir, vücutta yağlanma oluşturabilir.
Bunun için mutlaka sabah kahvaltısı yapılmalıdır. Bayram ziyaretlerinin de yapılacağı düşünülürse sabah kahvaltısında 2 dilim ekmek, 1 dilim peynir, 1 yumurta, 2 ceviz ve 5 zeytinden oluşan bol yeşillikli bir kahvaltı bayrama enerjik bir şekilde başlamanıza yetecektir.
2- Ara öğünleri atlamak
Bayramda ara öğün alımı oldukça önemlidir. Ramazan süresince düzenli ara öğün yapılmadığı düşünülürse, bayram ile ikindi ara öğünün yapılması özellikle kan şekerini ve metabolizma hızını olumlu yönde etkileyecektir.
Evde ya da ziyaretlerde mutlaka 1 avuç kuru yemiş ya da 1 kutu ayran gibi dengeleyici ara öğünler tüketilmelidir. Metabolizmanın hızlanması hem de kan şekerinin gün boyu dengelenmesi amacıyla ara öğünleri atlamayın.
3- Farklı ikramları aynı öğünde tüketmek
Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlı, dolma, börek, şeker, çikolata gibi besinlerin tamamını aynı öğünde tüketmek farkına varmadan bir öğünde tüm öğünlerin kalorisinin alınmasına sebep olacaktır.
Bu nedenle kişilerin kahvaltıdan sonra ziyaretlerinde sunulan ikramlarda börek tüketirlerse dolma tüketmemeleri gerekir. Bayram ikramlarından ana öğün gibi değil ara öğün olarak tadımlık tüketimler yapılmalıdır.
4- Tatlı yanına şekerli çay, kahve ya da meyve suyu içmek
Her ziyarette tatlı ve yanında şekerli çay, kahve ya da meyve suları tüketmek hızlı bir şekilde kalori alımına neden olur. Mümkünse tatlı bir ziyarette tüketilmeli ve yanına şekersiz bir sıvı içilmelidir. Eğer çay ya da kahve şekerli tüketiliyorsa yanına herhangi bir tatlı tüketilmemelidir.
Günlük tüketilen çay miktarının 2-3 kahve miktarının ise 1-2 fincanı geçmemesi gerekir. Misafirliklerde su, bitki çayı, ayran ya da maden suyu en zararsız diyebileceğimiz ikramlardır. Her ziyarette su tüketmek Ramazan ayında vücutları su tutan bireylerin ödemden kurtulmalarına da katkı sağlar.
5- Gece atıştırmalarına devam etmek
Ramazan alışkanlığı ile bayram sürecinde de gece atıştırmalarına devam etmek hem mide-sindirim problemleri yaşanmasına hem de kilo alımının hızlanmasına sebep olur. Bayram ziyaretlerinde tüketilen ikramların yanı sıra bir de geceleri atıştırmalar yapmak vücudun doğrudan yağ depolamasına neden olur.
Vücut bu saatlerde artık enerji harcamaz ve kalorileri yakmaz durumdadır. Bu nedenle bu saatlerde yapılan atıştırmalıklar yağ olarak döner. Akşam yemeğinden sonra hiçbir gece atıştırması yapmadan en az 40 dakikalık bir yürüyüş ile günü kurtarmak mümkündür.