Besinler böyle zehir oluyor!

Diyetisyen Fatma Zehra Uçar, ebeveynleri sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaları için uyarılarda bulundu.

Besinler böyle zehir oluyor!
Besinler böyle zehir oluyor!
GİRİŞ 24.03.2016 09:23 GÜNCELLEME 24.03.2016 09:54

Diyetisten Fatma Zehra Uçar söyleşiye katılan ebeveynleri beslenme alışkanlığı konusunda uyardı. Uçar, konuşmasında genel olarak pişirme usullerine dikkat çekti.

Et ve dönerde dikkat

Havaların ısınmasıyla hafta sonlarının vazgeçilmezi haline gelen mangal yakmanın tehlikesine de vurgu yapan Fatma

Zehra Uçar, "Mangalı çok fazla tercih etmeyin. Yapıyorsanız da et ile ateş arasında 15 cm mesafe olsun. Ateş ve et direk temas ederse, kanserojen maddeler oluşur. Döner de aynı tehlike söz konusu. Ayda bir defadan fazla mangal ve döner yemeyin" dedi.

Vücutta tümör oluşturan madde sofralarda

Nişastalı gıda ürünlerinde kızartma, fırınlama ve kavurma gibi yüksek sıcaklıkta pişirme sırasında oluşan kimyasal bir bileşik olan ve vücutta tümor oluşumuna yardımcı olan akrilamid maddesine karşı ebeveynleri uyardı. Akrilamid maddenin patates, mısır cipsi, kahvaltılık tahıl ürünleri, bisküvi, kraker ve kızartılmış ekmekte olduğunu söyleyerek, pişirme ısılarının da bu maddenin oluşmasını etkilediğini söyledi.

Pastorize süt kullanın

Zehra Uçar, pişirme sırasında dikkat edilmesi gereken noktaları da şöyle sıraladı,Yemek pişirirken, tencerenin kapağını fazla açıp kapamayın, oksijenle besinler temas etmesin. Besinlerin vitamin değeri düşüyor. Ayrıca, yemeklere soda ve karbonhidrat koymayın. Sebzeleri az suyla haşlayın. Makarnayı ise pilav gibi pişirin. Yani suyunu az koyun, kendisi çeksin. Dışarıdan alınan sütlerin hijyen kontrolünü yapmak imkansız. Bu yüzden pastörize, markalı sütler öneriyorum. Dışarıdan alınan sütler, ne kadar kaynatılsa da mikrobu gitmediği gibi, vitamini de yok oluyor dedi.

Yıkanan yumurtanın gözenekleri açılıyor

Besinlerin saklama koşullarının önemine de dikkat çeken Diyetisyen Uçar, "Marketten aldığınız yumurtayı yıkayıp dolaba koymayın. Gözeneklerini açmış oluyorsunuz, mikroorganizmalar içine giriyor. Çabuk bozuluyor. Dondurulmuş yiyecekleri de sıcakla temas ettirerek, çözdürürseniz mikrop üretir. Tek yapmanız gereken, buzluktan buzdolabının içine almaktır. Artık yemekleri de ısıtırken, yüksek ısıda ısıtarak tüketmeye özen gösterin" dedi.

Hasta olmamak için yemek yiyin

Diyet yaparken aç kalmanın yada kahvaltı yapmamanın vücuda olan zararlarından bahseden Uçar, öğün dengesinin çok önemli olduğunu söyleyerek, önemli tavsiyelerde bulundu,Kahvaltı mutlaka yapılmalı. Uzun saatler aç kalmak tehlikeli. Uzun saatlerin ardından yemek yendiğinde kan şekeri düşüyor, zıplıyor. 50li yaşlara gelindiğinde yüksek şeker çıkıyor. Şeker hastalığını önlemek için bir de bol kuru baklagil tüketin. Ara öğünleri de atlamayın. Mutlaka bir meyve ya da yoğurt yenebilir dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 7
  • Yorum 8 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl 15 cm olsun havadan mı tutalım ızgarayı
    Cevapla
  • Trafik çilesi 8 yıl önce Şikayet Et
    mangala karışma hoca. iki kuruşluk keyfimiz var ona da elleşmeyin yeter da
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    hadi ordan sen de! markalı pastörize süt öneren biri diyetisyen mi olurmuş. mis gibi sütçü sütü kullanıyoruz ve evde yoğurt yapıyoruz. gayet de sağlıklı.
    Cevapla
  • fikret 8 yıl önce Şikayet Et
    hepsini anladımda bu hazır süt ısrarınızı anlamadım. antibiyotik bunların içinden çıkmamışmıydı? ayrıca dışarıdan alınan açık süte enfazla su katarlar ki oda malumunuz en doğal madde .
    Cevapla
  • sinan 8 yıl önce Şikayet Et
    beğenmedim. favorim her daim canan karatay ninem. lahmacun kebap ic yağı ve tereyağı sana minnettar teacherim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle