Kahvaltıda bunları yemeyin!

Obezite Doktoru Dr. Fevzi Özgönül, kahvaltı yaparken uzak durulması gereken gıdalar hakkında bilgiler verdi.

Kahvaltıda bunları yemeyin!
Kahvaltıda bunları yemeyin!
GİRİŞ 15.03.2016 12:35 GÜNCELLEME 16.03.2016 09:34

Kahvaltının amacının uzun süre tok hissetmek değil besleyici besinler almak olduğunu söyleyen Dr. Fevzi Özgönül, kahvaltıda kesinlikle yulaf ve kepek içeren gıdaların tüketilmemesini önerdi. Dr. Özgönül, “Bu uzun süre tok hissederim mantığıyla yapılan çok büyük bir yanlıştır. Kahvaltıyı yapış amacımız,bedenimizin akşam ihtiyaç duyduğu yapı malzemelerini ona kazandırmak ve güne enerjili başlamaktır. Bu nedenle kahvaltıda beslenmeyi önemseyelim. Uzun süre tok hissetmek değil yeterince besleyici gıdaları almak önemlidir. Sindirim sistemimiz genelde tembelliğe meyilli olarak çalışır. Eğer siz yiyeceklerin içerisinde sindirimi kolay olan yiyecekleri çok tutarsanız.

Besin değeri yüksek fakat sindirimi uzun sürecek yiyeceklere karşı sindirim sisteminin ilgisi azalır. Bu nedenle özellikle işlenmiş gıdalardan kabul ettiğimiz ve bizim suda eriyen diye açıkladığımız undan yapılmış, şeker ihtiva eden yiyeceklerden uzak durmamız gerekiyor. Sindirim sisteminiz güçlenene kadar bu tür yiyecekleri sabah kahvaltısında tercih etmeyelim” dedi,

Kahvaltı gevreği de yulaf da zararlı

Bal ve reçel gibi şekerli gıdaların kahvaltıda yenmemesi gerektiğini söyleyen Dr. Fevzi Özgönül, diyet reçellerin vücudu kandırdığını ve tatlı krizi olarak geri dönüş yaptığını belirtti. Sabah kahvaltısında tercih edilmemesi gereken yiyecekleri ise şöyle sıraladı;

“1 dilimden fazla ekmek. Reçel, hatta diyet reçel dahil (diyet reçel vücudu kandırmaktır. İntikamı tatlı krizi ile olur). Bal ( bal her ne kadar doğal ve sağlıklı olsa da şeker içerdiği için sindirim sistemini tembelleştirir). Her türlü unlu gıda ( eğer 1 dilim ekmek yenilmeyecekse yerine o kadar miktarda börek veya simit olabilir fakat diğer unlu gıdalar yasaklar arasındadır)

Sabah süt ile tüketilen kahvaltılı gevrekler ( Sindirim sistemini tembelleştiren gıdalardandır. Çok kolay sindirilir ve çabuk enerjidir. Odunu talaş yaparak aktığınızda nasıl hemen yanıp sizi ısıtmıyorsa aynı şekilde kahvaltılık gevrekler de günü kurtarır fakat çabuk acıktırır yanında yediğiniz değerli gıdalar sindirilmez küçülemezsiniz.)

Kepek ve yulaflı karışımlar ( Sindirim sisteminde pasajı hızlandırdığı ve su çekerek uzun süre tok hissettirdiği için kulağa hoş gelen fakat gece yapılanmanızı engelleyerek size zarar veren yiyeceklerdendir. Çok kabızlık şikayetiniz olduğunda sabahları 1 tatlı kaşığı arada yiyebilirsiniz fakat kesinlikle bu miktarı arttırmaya çalışmayın yoksa yeterince beslenemezsiniz.)

İçi bol malzemeli tost veya poğaça gibi gıdalardan da uzak durun. Çünkü çok malzeme de koysanız yediğiniz tost olduğundan ekmek miktarı malzemeye oranla fazla olacaktır ve sindirim sistemi tembelliği seçecektir."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 8
  • Ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Kahvaltıda yenilmemesi gereken gıdalardan söz edilmiş, sabah kahvaltısında yenilebilecek gıdalar şunlardır denmiş yine yenilmemesi gereken gıdalar sıralanmış. Fakat ne yenileceği ile ilgili bilgi yok haberde.
    Cevapla
  • akkkkkkkkkkk 8 yıl önce Şikayet Et
    he hee
    Cevapla
  • servet 8 yıl önce Şikayet Et
    hepsi faso fisa eskiler dah afazla yaşardı neden doğal olduğu için o kadar.
    Cevapla
  • Mr. Nobody 8 yıl önce Şikayet Et
    Kalıbımı basarım bu doktor yemeyin dediği her şeyi yiyordur.
    Cevapla
  • Hakde 8 yıl önce Şikayet Et
    Ne yenecek.Bal,tereyağ,kaymak,sucuk,peynir yasak.Ekmeğinde kepekli olanı vs. yasak. e.. zamanında tereyağına sakın yemeyin derlerdi şimdi dünya kabul etti faydalı olduğunu. Mesala bal tüm sindirim sistemini zararlı etkenlerden temizliyor vede koruyor ama doktor yemeyin diyor. Doğalını bulduğunuz her ürünü yiyin Allah bizler için yarattı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle