Yazın çay-kahve yerine meyve-sebze tavsiyesi

Uzmanlar, yaz aylarında hava sıcaklığiyle birlikte sıvı tüketiminin artırılması gerektiğini belirterek bu sıvı tercihinin çay ve kahveden yana kullanılmaması uyarısında bulunuyor.

Yazın çay-kahve yerine meyve-sebze tavsiyesi
Yazın çay-kahve yerine meyve-sebze tavsiyesi
GİRİŞ 17.06.2013 16:43 GÜNCELLEME 17.06.2013 16:43

Sivas Numune Hastanesi Diyetisyeni Esra Özpay, yaz aylarında hava sıcaklığiyle birlikte sıvı tüketiminin artırılması gerektiğini belirterek, çay ve kahve gibi içeceklerin diyabetik etki gösterdiği için vücuttan sıvı kaybına neden olduğuna dikkat çekerek, sıklıkla sebze ve meyve tüketilmesini önerdi.

Diyetisten Özpay yaptığı açıklamada sıvı tüketiminin önemine dikkat çekerek, "Özellikle terleme yoluyla vücutta sıvı kaybı olduğu için yaz aylarında sıvı tüketimini artırmamız lazım. Yetişkin bir bireyin günlük 2-2.5 litre su tüketmesi önemli. Sıvı tüketimini daha çok su grubuyla sağlamakta fayda var.

Yine bitki çaylarını da sıvı tüketimi için alabiliriz. Ancak halk arasında yanlış bilinen bir durum; çayı ve kahveyi sıvı olarak düşünüp yoğunlukla tüketebiliyoruz. Ama bu biraz sıkıntılı olabilir. Çünkü çay ve kahve diyabetik etki gösterdiği için faydasının aksine vücuttan daha fazla sıvı atımına neden olabilmektedir. Sıvı kaybının yanı sıra terlemeyle oluşan tuz kaybını önlemek içinde yine ayran, kefir gibi kalsiyum içerikli süt ve süt türevlerini tüketmek mümkün. Yine yaz aylarında meyve sebze tüketimini artırmakta fayda var. Günlük alınabilecek 5-7 porsiyon meyve-sebze yeterli ihtiyacımızı karşılayacaktır" dedi.

"AZ SIVI TÜKETMEK HALSİZLİĞE NEDEN OLUR"

Yeterli sıvı tüketilmediğinde çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşılabileceğini belirten Özpay, "Yaz aylarının gelmesiyle birlikte fiziksel aktivitelerimizi de artırma gereği duyuyoruz. Spor yaparken ekstra bir sıvı kaybı söz konusu olduğu için spor yaptığımız süre içerisinde her 15-20 dakikada bir yarım çay bardağı su içerek kaybolan sıvı ihtiyacımızı karşılamış olacağız. Yaz aylarında ihtiyacımız olan sıvıyı tüketmediğimizde, vücutta su kaybına bağlı bazı rahatsızlıklar oluşabilir. Halsizlik oluşabilir, yine kalpte çarpıntı hissi ve böbrek fonksiyonlarında yetersizlikten kaynaklı bir takım sağlık sorunları yaşayabiliriz." diye konuştu.

 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL