Bingöl kavurması diğerlerinden çok farklı

Yediğiniz bir kavurmayı lezzetli kılan en önemli özellikler etin tadı ve pişirilme yöntemidir. Bingöl kavurması ise daha önce yediğiniz kavurmalardan daha farklı. Bunun birkaç sebebi var...

GİRİŞ 20.12.2012 10:02 GÜNCELLEME 20.12.2012 13:25

Ümit Gürbüz ve Ömer Süt'ün haberi

Ormanlık alanları ve yaylarıyla meşhur olan Bingöl dağlarında hayvanlar meşe bitkisiyle besleniyor ki bu bitki kırmızı ete farklı bir lezzet katıyor. 

Babasından devraldığı mesleği 30 yıldır sürdüren Bingöllü kavurma ustası Doğan Koç, Bingöl kavurmasının tamamen doğal ortamda otlayan oğlağın etinden olmasına dikkat çekiyor. Yaptıkları kavurmada hiçbir katkı maddesinin olmadığını, kavurmanın kendi yağı ve tuzla pişirildiğini dile getiren Koç, ustalığın tam da pişirilme esnasında ortaya çıktığını ifade etti. Koç, eti pişirirken dikkat edilmesi gereken hususu şöyle açıklıyor: 

"Herkes et pişirir ama oğlak eti doğası gereği oldukça serttir. Etin yumuşaması için suyunu çekmesi lazım, bir süre karıştırdıktan sonra kapağı kapatıp kavrulması için 45 dakika pişirmek gerekiyor. Pişmeye yakın etin altını kıstıktan sonra biraz beklemeye alıyoruz. Kavurmayı servis ederken sıcak yemek isteyenlere özel bir sunum yapıyoruz. Kavurmanın donmaması için, içinde sıcak su olan derin bir kabın üzerine, kavurmayı ayrı bir tabağa koyarak servis ediyoruz."

Kamera: Mustafa Kara

Haber7

YORUMLAR 1
  • Mahmud sami 11 yıl önce Şikayet Et
    bekleriz. yolu bingöle düşenlerin aklında olsun erzurum yolu üzerinde soğukçeşme tesisi nde meşhur soğukçeşme kavurması yemeden geçmeyin...
    Cevapla