Her sabah kahvaltıda yiyorlar!

Artvin’in Yusufeli İlçesi’nde ilçe sakinleri asırlardır sabah kahvaltılarını ilçelerine has cağ kebabı yiyerek yapıyor.

GİRİŞ 19.03.2016 11:53 GÜNCELLEME 18.05.2016 13:13

Kahvaltıda Güneydoğu ve Adana yöresinde ciğer kebabı yenirken, Artvin'in Yusufeli ilçesinde de kahvaltıda cağ kebabı yeniyor.

Sabah kahvaltısında "et yenir mi ?" demeyin. Çoruh Nehri’nin kenarında kurulu Artvin’in güzel ve şirin İlçesi Yusufeli’de et ile sabah kahvaltısı yapmak vazgeçilmez bir gelenek. Yusufelililer asırlardır sabah kahvaltılarında ilçelerine has cağ kebabı yiyorlar. Yusufelililer Erzurum’a has bilinen çağ et dönerin ilk çıktığı yerin aslında bilinenlerin aksine Yusufeli olduğunu da iddia ediyorlar. Ancak Yusufeli’de döner ateşe yatay olarak değil dik olarak tutuluyor.

Yusufeli’nin meşhur cağ et döner ustalarından Ferhat Kodat yaptığı açıklamada, “Yusufeli’de sabah erken saatlerde cağ döner yemek bir yaşam stilidir. İlçemizde herkes kahvaltısını cağ döner kebabı ile yapar. Yusufeli'de bilinenin aksine cağ et ateşe yatay olarak değil dik olarak tutulur. Cağ kebabının ismi her ne kadar Erzurum'a has bilinse de yatık dönerin de dikey dönerin de Yusufeli’nden çıkmış olduğu bu işi bilenler tarafından biliniyor” dedi.

Her sabah kahvaltını cağ döner yiyerek yaptığını belirten Erdal Demirci ise “Bu bizim vazgeçilmez bir alışkanlığımızdır. Yusufelililer olarak sabah kahvaltımızı genel olarak cağ ile yaparız. İlçemize dışarıdan gelen memur arkadaşlar ilk başlarda bizi yadırgasalar da sonra onlar da alışıyor ve sabah kahvaltılarında cağdan vazgeçemiyorlar” derken, Uğur Hallaç ise yaptığı açıklamada, “Her saban 3-4 cağ yerim. Ben bedensel çalışıyorum. Sabah cağ yemesek gündüz dinç olamayız” diye konuştu. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 24
  • Yorum 8 yıl önce Şikayet Et
    Bakıyorum da konu kebap olunca bütün beyler Yemek bölümüne gelmiş
    Cevapla
  • Yusufelili Mehdi 8 yıl önce Şikayet Et
    Bende Yusufeliliyim ilk defa yusufelinde böyle dikey cağ keseni gördüm Cağ kebabı dikey olmaz yatay olur bu arkadaş normal dönerden cağ kesip bir taşla iki kuş vurmak istemiş ama milleti yanıltmasın Yusufelindede cağ kebabı yatay olur dikey değil!
    Cevapla
  • Nazlı 8 yıl önce Şikayet Et
    O döneri yedikten sonra insanlar dağ bayır çalışıyorlar yaktıkları icin birsey olmuyor şehir insanı bunu yerse ne olur bilemem
    Cevapla
  • Nazlı 8 yıl önce Şikayet Et
    O döneri yedikten sonra insanlar dağ bayır çalışıyorlar yaktıkları icin birsey olmuyor şehir insanı bunu yerse ne olur bilemem
    Cevapla
  • Türk 8 yıl önce Şikayet Et
    olsada yesek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle