Çerkez yemeklerine Kafkas ezgileri eşlik ediyor

Çorum'da, unutulmaya başlanan Çerkez yemekleri, Kafkas Kültür Derneği'nde akordiyonla çalınan Çerkez müzikleri eşliğinde sunuluyor.

Çerkez yemeklerine Kafkas ezgileri eşlik ediyor
Çerkez yemeklerine Kafkas ezgileri eşlik ediyor
GİRİŞ 01.03.2016 13:07 GÜNCELLEME 18.05.2016 13:15

Anavatanlarından 1,5 asır önce sürgün nedeniyle ayrılmak zorunda bırakılan Çerkezler, dil ve kültürlerinin yok olmaması amacıyla yaşadıkları yerlerde çeşitli çalışmalar yapıyor. Çorum'daki Çerkezler de dernek çatısı altında kültürlerini gelecek nesillere aktarmak için çaba gösteriyor.

Dil ve müzik gibi Kafkas kültürünün önemli bir parçası olan şipsi mamısa, pisihaluj, Çerkez mantısı, velibah, lakum halive ve Çerkez peyniri başta olmak üzere bazı yemekler de dernekte yapılarak müzik eşliğinde vatandaşlara sunuluyor.

Dernek Başkanı Hüseyin Ercan, dernekte örf ve adetlerin yaşatılması, folklor, müzik ve yemek kültürünün unutulmaması amacıyla çalışmalar yaptıklarını söyledi. Hedeflerinin Çerkez kültürünü gelecek nesillere aktarmak olduğunu ifade eden Ercan, bu alanda eğitimler yaptıklarını, projeler yürüttüklerini belirtti.

Dernek olarak Çerkez mutfağının birçok ürününü hem üyelere hem de vatandaşlara sunduklarını anlatan Ercan, "Yemek kültürümüzün unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması için de büyük çaba gösteriyoruz. Üyelerimizden ve vatandaşlarımızdan gelen talep üzerine derneğimizde Çerkez yemekleri yaparak Çerkez müzikleri eşliğinde ikram ediyoruz. İsteyen gelip derneğimizde akordiyonla çalınan müzik eşliğinde yemeklerimizi yiyebildiği gibi isteyenlerin ev ve iş yerlerine de servis yapıyoruz" diye konuştu.

"Yemeklerimizi yapması biraz zahmetli"

Dernekte eşiyle yemekleri hazırlayan Fatma Öztürk de sadece Çerkezlerin değil, Çorumluların da yemekleri beğendiğini dile getirerek bazı günler yoğunluk yaşadıklarını söyledi.

Çerkez yemeklerini yapmayı ailesinden öğrendiğini anlatan Öztürk, "Yemeklerimizi yapması biraz zahmetli, o yüzden her zaman her yerde yapılamıyor. Artık birçok kadın da çalışıyor. Biz, onlara burada hizmet veriyoruz. Genellikle öğle saatlerinde yoğun oluyoruz. İş yerlerinden gruplar geliyor" dedi.

Çerkez yemekleri için derneğe gelen Mustafa Yıldız, Kafkas kültürünün bir parçası olan yemekleri dernekte rahatlıkla bulabildiklerini dile getirdi.

Günümüz şartlarında her gün Çerkez yemeklerini tatma imkanı olmadığını ifade eden Yıldız, "Bazı arkadaşlarımız, kültürümüzden uzak yetiştiği için Çerkez mutfağını bilmiyorlar. Onlar da derneğimizde bunları tanıyor. Annem de Çerkez olduğu için bazen o da bu yemekleri yapıyor" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL