Patlıcan kebabı günleri başladı

Ramazan Bingöl Et Lokantası, suyunun ve toprağının özel olduğu memleket Birecik’ten, dünyanın en lezzetli patlıcanlarını İstanbul’a getirdi.

Patlıcan kebabı günleri başladı
Patlıcan kebabı günleri başladı
GİRİŞ 23.07.2015 13:24 GÜNCELLEME 23.07.2015 13:24

Her yörenin kendi topraklarında ürettiği ve en güzeline sadece orada rastlayabileceğimiz özel lezzetleri var. Malatya’nın kayısısı, Anamur’un muzu, Tokat’ın yaprağı… İstanbul’da patlıcan mı yok? Dediğinizi duyar gibiyiz. Ancak farkı anlamak için öncelikle Birecik patlıcanını bilmek ve bu patlıcandan en iyi kebabı yapan Ramazan Bingöl’e gitmek lazım.  

Peki, Ama Neden Birecik Patlıcanı?

İlçenin güneyinde yetişen patlıcanla kuzeyinde yetişen patlıcan farklılık gösteriyor. Kuzeyinde yetişen patlıcan “kara patlıcan”  olarak isimlendiriliyor ve marketlerden aldığımız patlıcanla aynı tada sahip. Güney tarafta yetişen patlıcan ise hakiki Birecik patlıcanı. Birecik patlıcanının olgunlaşma süresi Ağustos ve Ekim ayları arasında gerçekleşiyor. Hala dededen kalma tohumlarla üretiliyor. Tohumlar hiçbir şekilde ıslah edilmemiş. Ayrıca ateşte közlediğinizde de kabukları soyulunca tohumsuz bembeyaz patlıcan içi ile karşılaşıyorsunuz. Meyve ve sebzenin kuru maddesi ne kadar çok olursa o kadar lezzetli oluyor. Birecik patlıcanının kuru maddesi çok olduğu için lezzeti de oradan geliyor. Birecik patlıcanı sulu olmadığı için patlıcan kebabının ideal malzemesi. Ayrıca acısını almak için suda bekletmeniz ya da piştikten sonra kabuklarını soymak içinde uğraşmanız gerekmiyor.

Her derde deva Balcan…

Birecik’te Balcan olarak da adlandırılan Patlıcan, sinirlerin yatıştırılmasında, tansiyonu düşürmede, kalp çarpıntısını gidermede, bağırsakları yumuşatmada ve ayrıca lifli olmasından ötürü zayıflamaya da yardımcı oluyor.

Yöresinden damağınıza…

Nüfus yoğunluğunun fazla olduğu, tüketimin çoğunlukta olduğu metropollerde kokusu üzerinde doğal ürünler bulmak oldukça zor. Neyse ki damak tadına önem veren, işini severek yapan insanlar hala mevcut. Bunlardan biri Ramazan Bingöl. Keme, sarımsak kebabı ve erik tavadan sonra şimdilerde menülerinde Birecik usulü patlıcan kebabı yer alıyor. Kebabın ana maddesi balcan Ramazan Bingöl’ün memleketi de olan Birecik’ten özel olarak getirtiliyor.

Yüzyıllar öncesinde olduğu gibi etler zırhta çekiliyor. Ve kömür ateşinde ağır ağır dört taraflı pişiriliyor. Servisinde ise közlenmiş domates ve yine Birecik’ten getirilen biberler eşlik ediyor.

Bir ay boyunca her gün Patlıcan Kebabı

Patlıcan kebabının müdavimlerinden biri de Ramazan Bingöl. Patlıcan zamanını beklediğini ve zamanı geldiğinde de her gün Patlıcan kebabını yediğini söylüyor ve ekliyor: Her yıl Birecik’ten özel olarak seçilen ve toplanan patlıcanları alıyor,  Patlıcanlı Günler organizasyonuyla misafirlerimiz ile buluşturuyoruz. Patlıcan dönemini sabırsızlıkla bekleyen misafirlerimiz var. Bu dönemde işletmelerimizde ki patlıcan kebabı tüketimi de neredeyse %90 üzerinde bir artış gösteriyor. Ancak bu işin kötü olan tarafı ise patlıcanların sınırlı sayıda olması.  “

YORUMLAR 2
  • birecikli aydın 8 yıl önce Şikayet Et
    mükemmel
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    gerçekten tavsiye edrim muhteşem lezzet
    Cevapla