Dört mevsim cevizli sucuk üretiyorlar

Batman'da Gürgenli köyünde, genellikle kışın, üzüm şırası ve ceviz kullanılarak hazırlanan cevizli sucuk, dört mevsim yapılıyor.

Dört mevsim cevizli sucuk üretiyorlar
Dört mevsim cevizli sucuk üretiyorlar
GİRİŞ 30.04.2015 11:39 GÜNCELLEME 30.04.2015 11:39

60 haneli Gürgenli köyünün sakinleri geçimlerini, sonbahardaki bağ bozumunda stokladıkları pekmezle yaptıkları cevizli sucukların satışından elde ettikleri gelirle sağlıyor. Yörede "şaran" olarak bilinen cevizli sucuk için yazın yaklaşık 4 ton ceviz içi satın alan aileler, bununla 10 ton ürün elde ediyor.

Köy sakinlerinden Abdulhalim Yavuz, hazırladıkları cevizli sucukları genellikle bölge illerine gönderdiklerini, bazı batı illerinden de sipariş aldıklarını söyledi.

Her ailenin günde ortalama 200 "şaran" hazırladığını dile getiren Yavuz, ürünlerini bazı fuarlara da gönderdiklerini kaydetti.

İstanbul'da garson olarak çalıştığını, daha sonra bu işi bırakarak köyünde "şaran" üretmeye başladığını ifade eden Yavuz, "Bu iş garsonluktan daha güzel ve kazançlı" ifadelerini kullandı.

Safiye Yavuz da cevizli sucuk için günde yaklaşık 15 kilo ceviz içini iplere astıklarını anlatarak, "Bunları daha sonra pekmez ve unla hazırlanan bulamaca bandırıp, kurutuyoruz" dedi.

Lazgin Yavuz ise cevizli sucuğun yapımında kullanılan pekmez ve unun iyi karıştırılması gerektiğini belirterek, "Hamuru ve pekmezi ne kadar güzel pişerse, şaran da o kadar güzel olur. Kış aylarında şaran daha fazla satılıyor" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL