Tuzda tavuk kapamaya yoğun ilgi

Çankırı'da, tuzla kaplanarak odun fırınında pişirilen tavuklar, büyük beğeni topluyor ve başka illerdeki meraklılarına da gönderiliyor.

Tuzda tavuk kapamaya yoğun ilgi
Tuzda tavuk kapamaya yoğun ilgi
GİRİŞ 09.12.2014 16:35 GÜNCELLEME 09.12.2014 16:35

Pirinç Pazarı'nda "tuzda tavuk" satan lokanta işletmecisi Murat Çelik, kentteki mağaralardan çıkartılan kaya tuzuyla  pişirilen tavuğun tadının çok farklı olduğunu belirterek, bunun, yavaş yavaş  insanlar tarafından keşfedilmeye başlandığını söyledi.

Tavuğun pişirilme sürecini anlatan Çelik, "Öncelikle tuzu  hazırlıyorum. Tuzla suyu leğende karıştırıyorum. Tuza katılan suyun miktarı  önemli olduğu için uygun şekilde ayarlıyoruz. Tuz, suyla karıştıktan sonra kar  kıvamında olmalı çünkü kar kıvamındaki tuz tavuğun etrafını çok iyi kapatır" diye  konuştu.

Tepsinin altını tuzla kapladıktan sonra tavuğu üzerine  yerleştirdiklerini aktaran Çelik, ardından tavuğun etrafını hava almayacak  şekilde tuzla kapatıp, odun fırınına sürdüklerini dile getirdi.

Fırında geçen sürenin önemli olduğuna dikkati çeken Çelik, şöyle  konuştu:

"Fırında tavuğumuz yavaş yavaş pişiyor. Bir tavuğun pişme süresi 3  saati buluyor. Bu kadar uzun sürmesi tavuğun iyi ve lezzetli pişmesini sağlıyor.  Tavuğumuza herhangi bir şey koymuyoruz. Tuzun içinde, kendi yağıyla pişiyor. Kaya  tuzunda yapmamızın sebebi de tuzdaki mineralleri tavuğun içine çekmesi. Bu, onu  daha lezzetli yapıyor. Tavuk bu sayede helva gibi oluyor. Kemiğine kadar en doğal  şekilde pişiyor."

Murat Çelik, 3 saatin ardından tavuğun fırından çıkartıldığını  söyleyerek, "Tavuğumuzu çıkardığımızda etrafındaki tuz iyice kemikleşmiş oluyor.  Bu tuz tavuğun uzun süre sıcak kalmasını sağlıyor. Bu sayede uzak yerlere  götürülebiliyor tavuk. Tuz elle açılmadığı için çekiçle kırılıyor. Tuzlar  kaldırılıp içerisindeki tavuk çıkartılıyor" ifadesini kullandı.

Çankırılıların tuzda tavuğu çok sevdiğini belirten Çelik, "Önce Çankırılılar alıştı, daha sonra çevrelerindekilere, akrabalarına yaptırdılar.  Şimdi Ankara başta olmak üzere çevre illere tuzda tavuk gönderiyoruz. İlgi her  geçen gün artıyor" dedi.

Çelik, tuzda sadece tavuk yapmadıkların, ördek, kaz, kuzu, tavşan da  pişirdiklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Süleyman ERTEN 9 yıl önce Şikayet Et
    Tuzda Tavuk Hatay'ın Reyhanlı İlçesine özgü bir yemektir. Haberinizde Yöresel yemeklerden derken Çankırı ilinin olduğu sanılmakta.
    Cevapla