Bayram sofralarının değişmeyen tadı: Helise

Ağrı sofralarının vazgeçilmezi olan "helise", başta bayramlar olmak üzere, düğün ve barış yemeklerini süslüyor.

Bayram sofralarının değişmeyen tadı: Helise
Bayram sofralarının değişmeyen tadı: Helise
GİRİŞ 06.10.2014 11:08 GÜNCELLEME 06.10.2014 11:09

Taşlıçay ilçesinde kadınların bir araya gelerek imece usulüyle yaptıkları helise yemeği, her bayram olduğu gibi bu bayram da sofralardaki yerini aldı.

İlçeye bağlı Adnan Menderes Mahallesi'nde yaşayan kadınlar, sabahın erken saatlerinde tandır başına toplanıp helise yemeği pişirdi.

Tekgül Demir, atalarından gördükleri geleneği yaşattıklarını söyledi.

Helisenin komşularla birleşerek yapıldığında daha kolay olduğunu anlatan Demir, "Önce buğdayı seçeriz, sonra değirmende kabuğunu aldırırız daha sonra yıkarız. Sonra kazanla veya tencereye kaynaması için tandıra bırakırız. İyice kaynadıktan sonra eti dökeriz. Et ve buğday iyice kaynayarak erir ve macun kıvamını alır" dedi.

Demir, helise olmadan bayram sofrası kurmadıklarını ifade ederek, "Helise dedelerimizden kalmadır. Her kurban ve ramazan bayramında helise pişiririz. Millet sabah erken gidip bayram namazını kılar, daha sonra eve gelip helise yer. Helisenin üzerine el yapımı yağdan dökeriz" diye konuştu.

Helise pişiren kadınlardan Saime Güven ise şimdiki kadınların işlerinin çok kolay olduğunu söyledi.

Eskiden çok zor şartlar altında helise yemeği pişirdiklerini belirten Güven, şunları kaydetti:

"Eskiden makineler yoktu. Her şeyi elimizle yapıyorduk. Helise pişirmek için hazırladığımız buğdayın kabuğunu bile elimizle çıkarıyorduk ama şimdi her şey zahmetsiz. Ailelerimizdeki erkekler namaza giderlerdi. Biz de heliseyi hazırlayıp sofraları açardık. O zamanlar çok daha yorucuydu ama artık her şey çok kolay olmuş. Şimdiki kadınlar keyif ediyorlar."

Yemeğin yapılışı

Tandır üzerine asılan kazanlarda pişen ve kaynadığı süre boyunca devamlı karıştırılması gereken helisenin yapılışı ise çok zahmetli. Helise yemeğinin yapılışında kırmızı et, dövülmüş buğday, su, tuz ve tereyağı kullanılıyor.

Yemek için önce büyük küp içerisine su konularak, tandırda kaynatılıyor. Kaynayan suyun içerisine dövülmüş buğday ile et konularak, 6-7 saat pişiriliyor. Halise, servise hazırlanırken yemeğin üzerine isteğe göre tereyağı da konuluyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Rambo Gndz 9 yıl önce Şikayet Et
    Anadolunun bilinen ve vaz gecilmez olan yemegi keşkek. Türk insani buna keşkek diyor.
    Cevapla