Bayramın geleneksel tatlısı: Kadayıf dolması

Saray sofralarını süsleyen Erzurum'un tescilli lezzeti kadayıf dolması tatlısı üretenler, siparişleri yetiştirebilmek için çalışıyor.

Bayramın geleneksel tatlısı: Kadayıf dolması
Bayramın geleneksel tatlısı: Kadayıf dolması
GİRİŞ 03.10.2014 11:24 GÜNCELLEME 30.10.2014 15:52

Osmanlı döneminde saray sofralarını süsleyen Erzurum'un tescilli lezzeti kadayıf dolması tatlısı, Kurban Bayramı'nda da sofralardaki yerini alacak.

Erzurum denince cağ kebabı gibi akla ilk gelenlerden olan kadayıf dolması, kente yolu düşenlerin ve farklı şehirlerde yaşayan Erzurumlular'ın aradıkları lezzetler arasında yerini koruyor.

Kentte faaliyet gösteren tel kadayıf üreticileri, başta çevre iller olmak üzere yurdun dört bir tarafından aldıkları siparişleri karşılamak için hummalı bir şekilde çalışıyor.

Elde dökülen kadayıfların arasına ceviz konularak, rulo şeklinde sarılan dolmalar, süt ve yumurta karışımıyla hazırlanan sosa batırılıyor. Daha sonra yağda kızartılan dolmalar, şuruba konuluyor. Kadayıf dolmaları, üzerine kaymak ve ceviz eklenerek ya da sade olarak servis ediliyor.

Kadayıf ustası Muammer Tanhaş, kadayıf dolmasının Erzurum'un tescilli lezzeti olduğunu belirterek, bu tatlıya her geçen gün ilginin arttığını söyledi.

Tanhaş, kadayıf dolmasının en yoğun tüketildiği dönemin ramazan ayı olduğunu vurgulayarak, bayramlarda da tüketimin arttığını ifade etti.

Tanhaş, kadayıf dolmasının Kurban Bayramı'nda da ağızları tatlandıracağını dile getirerek, "Erzurum'da okuyan talebelerimiz ya da memurlar bayram tatilinde evlerine giderken ailelerine hediye olarak kadayıf dolması götürürler. Bayrama gelen hemşehrilerimiz de yaşadıkları şehirlere dönerken mutlaka kadayıf dolması götürürler" diye konuştu.

Bayramlarda kadayıf dolması üretiminin normal günlere göre iki kat arttığını, günde yaklaşık 3 bin kadayıf dolması yaptıklarını anlatan Tanhaş, şunları kaydetti:

"İnternet üzerinden şehir dışından da sipariş alıyoruz. 2-3 gün içinde kargo ile adrese teslim ediyoruz. Kadayıf dolması 10 gün tazeliğini korur. İnternetten sipariş verenler genellikle Erzurumlu hemşehrilerimiz ya da bir süre Erzurum'da yaşayan ve bu lezzeti bilen kişiler oluyor.

Televizyonda görüp merak edenler de sipariş veriyor. Kadayıf dolması sadece Erzurum'da yapılır. Dışarıda da yapanlar varsa o da Erzurumlu'dur. Dışarıdaki Erzurumlular Kurban Bayramı'nı fırsat bilerek kadayıf dolması siparişi veriyor. Buradan gidenler de mutlaka kadayıf dolması alıyor."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL