Asırlık tandırlar, bayram için yandı

Ağrı'da hummalı çalışma başlatan kadınlar, asırlık tandırları sofraları yöresel lezzetlerle süslemek için yaktı.

Asırlık tandırlar, bayram için yandı
Asırlık tandırlar, bayram için yandı
GİRİŞ 01.10.2014 13:04 GÜNCELLEME 01.10.2014 13:04

Atalarından kalan 100, 150 yıllık tandırları bayram için yakan kadınlar, tandır ekmeği, lavaş, böken, kete gibi lezzetleri pişirmeye başladı.

Sabahın erken saatlerinde yakılan tandırlarda, imece usulüyle akşama kadar yöresel lezzetler pişiriliyor. Sindirimi kolay olan ve şeker hastalığına da iyi geldiğine inanılan tandır ekmeği, böke ismi verilen kalın bükme ekmek ile lavaş, bölgede vazgeçilmez lezzetler arasında yer alıyor.

Taşlıçay ilçesine bağlı Geçitveren köyünde tandır ekmeği pişiren kadınlardan Nuriye Selçuk (64), annesinden gördüğü tandır geleneğini kendisinin de sürdürdüğünü belirterek, her Kurban Bayramı öncesi tandır ekmeği yaptıklarını söyledi.

Kurban etinin, tandır ekmeğiyle daha lezzetli olduğunu anlatan Selçuk, "Geceden hamurumuzu hazırlayıp, dinlenmeye bırakıyoruz. Sabah ezanında kalkıp, tandırımızı yakıyoruz. Tandır yanarken hamurumuzu yufkalar haline getirip, pişiriyoruz" diye konuştu.

"Bu ekmekler, 4-5 ay bozulmadan stoklanabiliyor"

Selçuk, "Kurban etini tandır ekmeğiyle yemek bizde bir gelenek. Köyde ürettiğimiz buğdaylardan yapılan unla tandır ekmeği yapıyoruz. Bu ekmekler, 4-5 ay bozulmadan stoklanabiliyor" dedi.

Feride Arslan da bayram dolayısıyla hummalı çalışma yaptıklarını belirterek, "Un, yumurta, yaş maya, sıvı ve katı yağ ile tuzu karıştırıp, hamur yapıyoruz. Ketenin içerisine, sıvı yağ içerisinde un kavuruyoruz. Bunu isteğe göre içerisine fındık ve ceviz ekleyerek, hamuru yufka haline getirerek, içine ekleyerek tandırda pişiriyoruz" diye konuştu.

Ayten Kaya ise böken denilen ekmeği sulu yemeklerle tüketmek için yaptıklarını ifade ederek, "Geceden un, su, maya ve tuzla hamuru yapıp, dinlendiriyoruz. Böken ekmeğinin özelliği sulu yemeklerde tüketilir ve lavaşa göre daha erken bayatlar" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA