Dut ve ceviz karışımı lezzet: lök

Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde ceviz ve dut karışımıyla yapılan "lök" adlı tatlı, rağbet görüyor.

Dut ve ceviz karışımı lezzet: lök
Dut ve ceviz karışımı lezzet: lök
GİRİŞ 04.09.2014 16:36 GÜNCELLEME 04.09.2014 16:36

Kemaliye ilçe merkezi ve köylerinde önceden hemen hemen her evde  yapılan ve zamanla unutulmaya yüz tutan lök tatlısı, ilçedeki "lökhane" adlı  işletmeden sofralara sunuluyor.

Kuru dut ve cevizin yaklaşık 3 saat makinede dövülüp macun haline  getirilmesiyle elde edilen yöresel tatlı, porsiyon ve paket halinde satışa  sunuluyor. "Lök"ün porsiyonu 5 liraya, standart paketi ise 15 liraya satılıyor.

İlçede 10 yıldır faaliyet gösteren lökhaneyi ziyaret eden yerli ve  yabancı turistler, eşsiz lezzeti tadıyor. Lök, yoğun talep görüyor.

Lök ustası Salim Çobanoğlu (33), ilçede unutulmaya yüz tutmuş lök tatlısını 10 yıldır üretip sattığını belirterek,  "Bu, bizim mahalli tatlımızdır. Eskiden evlerde yapılıyordu şimdi biz burada  yapıyoruz, ilçemize gelen misafirlerimize doğal ve yöresel tatlı olarak ikram  ediyoruz" diye konuştu.

Çobanoğlu, lökün yapımı hakkında şu bilgileri verdi:

"Dutu güneşte kurutup daha sonra değirmenlerde un haline getiriyoruz  ve cevizle dövme makinesinde yaklaşık 2,5-3 saat dövüyoruz. İçerisinde dutun  tatlılığı, cevizin de yağı var. Başka hiçbir katkı maddesi, şeker ve benzeri  hiçbir şey yok. Sadece dut ve cevizden yapılıyor. Eskiler de bildiği için yoğun  şekilde ilgi görüyor. İçerisinde ilave bir katkı maddesi olmadığı için, genelde  tadanlar tercih ediyor. Önceleri Kemaliye'de her evde, her köyde yapılırdı fakat  şimdi yapılmıyor."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL