Dünyanın en ağır sütlacını yaptılar

Rize'nin İkizdere ilçesinde Yunanistan'a ait dünyanın en ağır sütlacı rekorunu kırmak için dev kazanda bin 295 kilogram sütlaç pişirildi.

Dünyanın en ağır sütlacını yaptılar
Dünyanın en ağır sütlacını yaptılar
GİRİŞ 03.08.2014 15:26 GÜNCELLEME 03.08.2014 15:26

Rize'nin İkizdere ilçesinde bu yıl 17'ncisi düzenlenen Ovit Yayla Şenliklerinde, 303 kilo 74 gram ile Yunanistan'a ait "dünyanın en ağır sütlacı" rekorunu kırmak için 395 kilogramlık dev kazanda bin 295 kilogram sütlaç pişirildi. Ekşioğlu Vakfınca 2 bin 640 rakımlı Ovit Yaylası'nda düzenlenen şenlikler kapsamında, söz konusu vakıf ve organizatör Necati Selvitop öncülüğünde, 6 Haziran 2010 tarihinde 303 kilo 74 gram ile Yunanistan'a ait "dünyanın en ağır sütlacı" rekorunun kırılması için çalışma başlatıldı. Bu çerçevede İstanbul'da hazırlanan 395 kilogramlık dev kazan Ovit Yaylası'na getirilerek hazırlıklar başladı.
 

Guinnes rekor danışmanları Prof. Dr. Orhan Kural ve Aydın Türkgücü'nün hazır bulunduğu şenliklerde dünyanın en ağır sütlacının pişirilmesi için 30 aşçı yaklaşık 6 saatlik çalışma yaptı. Sütlacın pişirileceği dev kazanın altındaki ateşin yakılmasının ardından önce bin 80 litre süt kazana döküldü.

Daha sonra aşçıların 200 kilogram şeker, 100 kilogram pirinç, 7 kilogram tereyağı, 20 litre su, 25 kilogram pirinç unu, 25 kilogram nişasta, 500 yumurta sarısı ve 150 gram çam sakızı kattığı sütlaç 6 saatte pişirilebildi. Sütlaç, pişirme sonrası Guinnes danışmanları Kural ve Türkgücü'nün yanı sıra Rize Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, Belediye Başkanı Reşat Kasap, İl Garnizon Komutanı Albay İsmet Cansaran, İl Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, sanatçı İsmail YK, şahitler ve diğer katılımcıların önünde tartıldı.

Kazana bağlanan çelik halatların yardımıyla vinçle kaldırılan sütlaç, söz konusu vincin ucundaki hassas kantarla tartıldı ve bin 295 kilogram olduğu anlaşıldı. Sütlacın bir kısmı yaylada şenliğe katılan binlerce kişiye dağıtıldı, diğer bölümü de Rize'deki hayır kurumlarına gönderildi. Rize Valisi Ersin Yazıcı, rekor denemesine ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihe tanıklık ettiklerini belirterek, "Uzun yıllar gelecek nesillere anlatabileceğimiz önemli bir çalışmayı geride bıraktık. Bu, Türkiye için, Türk tatlısı için önemli bir gün. Hepimize hayırlı olsun" dedi.

Guinnes Rekor Danışmanı Prof. Dr. Kural ise pişirilen sütlacın tencere ile brüt ağırlığının bin 690 kilogram olduğunu belirterek, "Dev kazanın ağırlığının düşmesinin ardından bin 295 kilogramlık bir sütlaç yapıldığını kayıt altına aldık. Bin 295 kilogramlık sütlaç için hazırladığımız dosya ile 3-4 gün içerisinde rekorun tescili için Guinnes Genel Merkezine başvuracağız.

Dosyanın incelenmesi sonrası kısa sürede sütlaç dünya rekoru onaylanacaktır" diye konuştu. Organizatör Necati Selvitop da sütlacın Osmanlı mutfağının bir ürünü olduğunu, Yunanistan'ın baklavadan sonda sütlacı da sahiplendiğini anlatarak, yaptıkları rekor denemesi ile sütlacın Türk tatlısı olduğunu tüm dünyaya gösterdiklerini söyledi.

Rekorun tescili için Kural ve Türkgücü'nün hazırladığı rapor ile rekor denemesinde çekilen görüntülerin bir dosya halinde Guinnes'in İngiltere'deki genel merkezine gönderileceği ve rekorun tescil edilmesinin bekleneceği belirtildi. Üç gün önce başlayan şenlikler ise bugün akşam saatlerinde sanatçı İsmail YK ve yöresel sanatçıların vereceği konserle sona erecek.

KAYNAK: AA