Çeçil peyniri kış için hazırlanıyor

Kars'ta, kış için hummalı çalışma başlatan kadınlar, keçi, koyun derisi, plastik ve cam kutulara peynir basmaya başladı.

Çeçil peyniri kış için hazırlanıyor
Çeçil peyniri kış için hazırlanıyor
GİRİŞ 26.07.2014 13:04 GÜNCELLEME 26.07.2014 13:04

Bölgesinin önemli geçim kaynağı ve tüketim ürünleri arasında yer alan çeçil peynirinin kış mevsiminde tüketilmesi için kadınlar tarafından hummalı çalışmalar yapılıyor.

İnek sütünden çeşitli işlemler yaptıktan sonra üretilen çeçil peynirine, tandır damı denilen mekanlarda leğenlerin içinde tel tel ayrıldıktan sonra kaya tuzu ekleniyor.

Ardından keçi, koyun derisi ile cam ve plastik bidonlara basılan peynirler, kış mevsimine kadar samanlık gibi serin yerlerde muhafaza ediliyor.

Çeçil peynirinin kilogramı, 8 lira ile 15 lira arasında satışa sunuluyor.

Kadınlardan Ayşe Demirci,  yaklaşık iki aydır peynir yapmak için sütleri biriktirdiklerini belirterek, "Yaptığımız iş büyük emek istiyor. İneklerimizden her akşam süt sağıyoruz. Peynir yapabilmek için çeşitli işlemlerden geçiriyoruz" dedi.

Peynir yapıp, satarak aile ekonomisine katkı sağladıklarını vurgulayan Demirci, "Bidonlara bastığımız çeçil peyniri, kış sofralarında tulum peyniri olarak yerini alacak. Bu yıl meralarda çiçek ve ot iyi olduğu için süt üretimi de yüksek" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL