Asırlık lokuma yeniden hayat verdiler

Samsun'un Bafra İlçesi'nde oturan 59 yaşındaki Ferda Demir ile 44 yaşındaki Nuran Güngör, 4 yıl önce gittikleri kursun ardından, yok olmaya yüz tutan manda kaymaklı lokumculuğu öğrenip işyeri açtı.

Asırlık lokuma yeniden hayat verdiler
Asırlık lokuma yeniden hayat verdiler
GİRİŞ 24.04.2014 13:14 GÜNCELLEME 24.04.2014 13:14

İlçeye özgü manda kaymaklı lokumun tanıtılması için çalışma yapan iki kadın girişimci, yılda 2-3 ton lokum yapıp Türkiye'nin dört bir yanına satmaya başladı.

Bafra'da yaşayan emekli öğretmen, 1 çocuk annesi Ferda Demir ve Halk Eğitim Merkezi'nde usta öğretici, 2 çocuk annesi Nuran Güngör, 2010 yılında İlçe Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı manda kaymağı ve manda kaymaklı lokum üretimi kursuna katıldı. İlçeye özgü, yok olmaya yüz tutan manda kaymaklı lokum üretiminin artırılmasını amaçlayan kurs sonunda iki kadın ortak iş kurmaya karar verdi.

Aynı yıl açtıkları işyerinde manda kaymaklı lokum üretip satmaya başladı. Ferda Demir ile Nuran Güngör, hava sıcaklıklarının çok fazla yüksek olmaması nedeniyle Ekim-Mayıs aylarında üretilip satışa sunulan manda kaymaklı lokumun tanıtılması için çalışmalar yaptı. Çeşitli illerde düzenlenen fuar etkinliklerine katılıp ilçeye özgü bu lokumu tanıttı.

Çalışmaları sonrasında Samsun ve çevre illerin yanı sıra Türkiye genelinden de gelen taleplerle satış yaptı. Manda kaymaklı lokumunun yaklaşık bir asırdır Bafra İlçesi'nde üretildiğini ancak son yıllarda unutulup usta sayısının çok azaldığını söyleyen Ferda Demir, "Şu an Bafra'da da bu lokumun satışını yapan sadece 5 işletme var. Bizim öncelikli amacımız; Bafra manda kaymaklı lokumunun tanıtılıp unutulmamasını sağlamak. Türkiye'de bu lokumun bir örneğini bulmak mümkün değil. Bayiler açarak manda kaymaklı lokumu Türkiye geneline yaymak istiyoruz" dedi.

Ortağıyla birlikte yok olmak üzere olan manda kaymaklı lokum için iş kurup çalışma hayatına girdiklerini söyleyen Nuran Göngör, şöyle konuştu:

"Bafralı olmama rağmen bu lokumu bilmiyordum. Çünkü kimse tanıtmıyordu. Artık bitmek üzereydi. Yapan da yoktu. Şimdi yeniden canlandı. Bu lokumu ilk bulan şekerci Faris Bey'dir. Faris bey daha sonra çocuklarına ve çıraklarına bu lokumun yapımını öğretmiş. Şimdi biz ortağımla cesaret edip bu lokumla ekonomiye dahil olduk. Evde oturan kadınlar cesaret göstersinler ve çalışma hayatına girsinler. Lokum merdane ile şerit halinde açıldıktan sonra Kızılırmak Deltası'nda yaşayan mandaların sütünden elde edilen kaymak içine konuluyor, ardından nişasta yardımıyla silindir biçimine getirilip parçalara ayrılıyor. İçinde manda kaymağı bulunan lokumun kilosu 28 TL'den satışa sunuluyor. İş yerinde yılda ortalama 2-3 ton manda kaymaklı lokum satışı yapıyoruz."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL