Bu gelenek 200 yıldır devam ediyor

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde 200 yıl önce fakir ailelerin et yemeleri için varlıklı ailelerce düzenlenen "İzzettin Pilavı" geleneği, halen hayır ve mevlit yemeklerinde sürdürülüyor

Bu gelenek 200 yıldır devam ediyor
Bu gelenek 200 yıldır devam ediyor
GİRİŞ 22.10.2013 13:37 GÜNCELLEME 04.11.2013 17:55

İzzettin Pilavı'nın aşçılığını yapan, İzzettin köyünün eski muhtarı Ali Yalçınkaya, Sinirli Köyü Muhtarlığı tarafından düzenlenen festivalde etli pilav hazırlayarak vatandaşlara dağıtımını sağladı. Yalçınkaya, AA muhabirine açıklamada, "İzzettin Pilavı" geleneğinin Osmanlı döneminden günümüze ulaştığını, İzzettin Köyü'nden başlayan bu geleneğin Turgutlu'da, belde ve köylerinde hayır ve mevlitlerde sürdürüldüğünü belirtti.

Geleneğin 200 yıl öncesine dayandığını, varlıklı kişilerin, durumu uygun olmayan ailelerin et yemeleri için düzenlendiğini bildiren Yalçınkaya, bu pilavı 40 yıldır yaptığını, işi öğreten ustasının da 50 yıl sürdürdüğünü anlattı. Yalçınkaya, "Ağa yemeği" olarak da adlandırılan İzzettin Pilavı ile ilgili şunları söyledi: "İzzettin Pilavı kuzu eti, nohut ile pirinç veya bulgur pilavından oluşuyor.

Yapımında tereyağı dışında başka yağ kullanılmıyor. Yemeğimiz tepsinin içerisine yerleştirilen yufkanın üzerine konuluyor. Bir diğer özelliği tepsideki yufkayla tutularak yenilmesi." Geleneğin sürdürülmesi için işi yanında bulunan gençlere öğrettiğini belirten Yalçınkaya, uzun yıllar devam edeceğine inandığını belirtti.

Hayır için köyde İzzettin Pilavı dağıttıran Sinirli Köyü Muhtarı Hüseyin Çaki ise, geleneğin çocukluğundan bugünlere sürdüğünü anlattı. Yemeğin hayır, mevlit, festivallerde ve özel günlerde yapıldığını ifade eden Çaki, yörede büyük bir keyifle yendiğini söyledi. Çaki, geleneğin devamı amacıyla, muhtarlık olarak her yıl köylerinde İzzettin Pilavı etkinliğini organize ettiklerini bildirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL