Fransız mutfağına ''fast food'' darbesi

Dünyaca ünlü Fransız geleneksel mutfağı, 2012 yılında ''fast food'' (hızlı yemek) kültürüne boyun eğdi.

Fransız mutfağına ''fast food'' darbesi
Fransız mutfağına ''fast food'' darbesi
GİRİŞ 01.03.2013 15:32 GÜNCELLEME 01.03.2013 15:34

Fransa'da 2012 yılında 34 milyar Avro ciro yapan ''fast food'' pazarı, geleneksel lokantaların yaptığı cironun önüne geçti.

Fransa'da lokantacılık sektöründe danışmanlık hizmeti veren Gira isimli şirketin araştırmasına göre, 2004 yılından bu yana sürekli artış gösteren ''fast food'' pazarı, lokantacılık sektöründe ilk defa 2012'de yüzde 54'lük paya ulaştı.

Dünyaca ünlü McDonald's geçen yıl bir önceki yıla oranla cirosunu yüzde 4 artırarak 4,5 milyar Avro'ya çıkarırken, sektörün diğer önemli ismi Quick yüzde 5 artışla cirosunu 1,02 milyar Avro'ya yükseltti.

Küresel mali krizle birlikte Fransızlar restorana gitmek için daha az dışarı çıkarken, geleneksel lokantalar sektörde ''fast food'' mekanların üstünlüğüne boyun eğmek zorunda kaldı.

Fransa'da sektörün ilk sırasında yer alan ve ''Hippopotamus'', ''Taverne de Maitre Kanter'' gibi ülke genelinde lokanta zincirlerinin sahibi olan Flo grubu, geçen yıl yüzde 6 zarar ederek, sadece 552 milyon Avro ciro yapabildi.

Mali kriz en fazla pahalı restoranları vururken, pizzacıların krizden daha az etkilendiği bildirildi.

Danışmanlık şirketi Gira'nın verdiği rakamlara göre, dünyada ABD'den sonra en fazla pizza tüketimi yılda 1,26 milyar Avro tutarında ciro ile Fransa'da gerçekleşiyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL