Firavuna özel yetiştirilen sebze

Annelerin çocuklara zorla yedirdiği yemeklerin başında gelse de, sıcacık, dumanı tüten, pirinçle pişirilmiş ve üzerine limon sıkılarak yenilen bu yemeğin lezzeti ve damakta bıraktığı ekşimsi tat bambaşka bir lezzettir.

Firavuna özel yetiştirilen sebze
Firavuna özel yetiştirilen sebze
GİRİŞ 13.01.2013 16:33 GÜNCELLEME 13.01.2013 16:35

Kara listeye yazılı, pek çok kişinin, özellikle çocukların sevmediği bir sebzedir pırasa. Oysa tam bir besin deposu olan bu sebzenin diğer kış sebzeleri gibi mevsiminde tüketilmesi çok önemlidir. Kışın domates, biber, patlıcan, yeşil fasulye veya kavun, karpuz yemek hayaldi ama artık mümkün. Fakat mevsiminde yemediğimiz meyve sebzenin vücuda faydasından çok zararı olduğunu biliyoruz.

Yazın önümüze sunulan kış sebzeleri için de, kışın önümüze sunulan yaz sebzeleri için de bu durum aynıdır. Ama bunun sorumlusu da yine her mevsim her şeyi yemek isteyen bizleriz. Kışın domates, biber ya da fasulye yemesek ne olur ki. Yüce yaradan her şeyin zamanını öyle güzel tayin etmiş ki, hepsinde insanlar için ayrı bir faydası var. İşte bu yüzden bugün henüz daha mevsimi geçmeden, tadı, kokusu ve rengi yerindeyken sofralarımıza taptaze ve lezzetli bir şekilde koyma fırsatı bulabileceğimiz pırasadan bahsetmek istiyorum.

MISIRLILAR DA YERDİ

Allaceae familyasından, Anadolu kökenli bir sarımsak türünden gelen ve sebze olarak yetiştirilen bir bitkidir. Pırasa geçmişte Mısırlılar tarafından da yetiştirilirdi. Bol miktarda pırasa tüketen Romalılar ise bu sebzeyi günümüzde de milli sebzesi olarak bilinen Büyük Britanya'dan getirmişlerdir.

LEZZET HEM VİTAMİN DEPOSU

Çok yararlı bir besin olmasına rağmen, pek çok kişiden «sevmiyorum» sözünü duyuyorum. Özellikle çocukların arası pek barışık değil bu sebzeyle. Fakat aileler bir yolunu bulup çocuklara bu sebzeyi sevdirmeli ve şirin göstermeli. Çünkü Pırasa faydalı olmasının yanında oldukça da lezzetli bir sebzedir. BSıcacık, dumanı tüten, pirinçle pişirilmiş ve üzerine limon sıkılarak yenilen bir pırasanın lezzeti ve damakta bıraktığı ekşimsi tat bambaşka bir lezzettir. Kesinlikle söyleyebilirim ki hakkını vererek yapılmış bir pırasa yemeğine hiç kimse hayır diyemez.

SEVMEMEK OLMAZ

Günümüzde pek çok kişinin vaktinin büyük çoğunlunu dışarıda geçtiği için dış mekânlarda yemek yeme alışkanlığı oluşuyor. Bu da insanları ev yemeklerinden mahrum bırakıyor. Oysa pırasa, serüveni evde başlayan ve anne eliyle tadılan lezzetlerin başında gelir. Dışarıda bu lezzeti bulmak ve yemek neredeyse imkânsızdır. Kışın soğuk algınlığı, grip vs hastalıklara yakalanmamak içinde en başta tüketilmesi gereken kış sebzeleri arasındadır. Mevsiminde tüketmediğimiz soluk renkli tatsız tuzsuz, suni ve hormonlu sebzeleri yemenin ne damak tadımıza ne de sağlığımıza bir faydası yoktur. Oysa pırasa bir kış sebzesi olmasından dolayı baktığınızda rengindeki yeşilliğin ne kadar canlı ve parlak olduğunu görebilirsiniz. Pırasayı pazarlardan haftalık olarak taze bir şekilde alabilir ve pırasanın çeşitli yemeklerini yaparak bu lezzetli sebzeyi çocuklarımıza sevdirebilirsiniz.

PIRASALI LEZZETLER

Ta Firavun zamanında bile özel olarak pırasa yetiştirildiğini gösteren belgelerin mevcut olduğu bilmekteyiz. Günümüzde bir Akdeniz sebzesi olmasına rağmen yurdumuzun birçok yerinde hasadı yapılır. Birçok kişi sadece yemeğini bilse de çeşitleri oldukça fazladır. Salatasından, böreğine, zeytinyağlısından, kıymalı yemeğine, yumurtalısından turşusuna kadar birçok çeşidi yapılabilir pırasanın. Bu kış ayında yapılabilecek en güzel tarifi ise Pirinçli Pırasadır...

Yenişafak

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL