Van kahvaltısı tescillendi

Van Ticaret ve Sanayi Odası, kent ile özdeşleşen kahvaltının tescillenmesi için müracaat ettiği ve Van Kahvaltısı Marka Tescil Belgesi aldı.

Van kahvaltısı tescillendi
Van kahvaltısı tescillendi
GİRİŞ 24.03.2015 13:29 GÜNCELLEME 24.03.2015 13:29

Bölgede yetişen kokulu bitkilerin karışımıyla yapılan "otlu peynir", un, tereyağı ve yumurtanın karışımıyla oluşan "murtuğa" ve tereyağında kavrulan öğütülmüş buğdayla elde edilen "kavut" gibi 20 çeşit ürünün yer aldığı Van kahvaltısı, TPE'nin verdiği belgeyle kentin marka değeri oldu. 

Geçtiğimiz yıl 51 bin 793 kişinin katılımıyla "Dünya'nın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekorunu ABD'den alarak Van'a kazandıran ve Van kahvaltısını Guinness Rekorlar Kitabı'na sokan Van TSO, marka tescil belgesini de alarak kentin en önemli değerini güvence altına aldı. 

Yöreye özgü ürünlerle hem göze hem de mideye hitap eden kahvaltısının adına yakışır şekilde sunulmasını sağlamak amacıyla alınan belgeyle bundan sonra belirlenen standartların dışında Van kahvaltısı adıyla sunum ve satış yapılamayacak.

Van TSO Başkanı Necdet Takva, geçen yıl halkın büyük ilgisi ve sahiplenmesiyle "Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekorunu Van'a getirdiklerini anımsatarak, rekorun ardından Van kahvaltısıyla ilgili çalışmaları farklı bir aşamaya taşımak için marka tescil belgesi başvurusunda bulunduklarını söyledi.

Van'ın en önemli değerlerinden biri olan Van kahvaltısını ticari markaya dönüştürmek ve değeri yüksek bir çalışmaya tevdi etmek amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini dile getiren Takva, "Kahvaltının standart ürün portföyünü belirledik ve bunu bir yönetmelik haline getirdik. Türk Patent Enstitüsü bunu kabul etti. Son eksiklikleri de tamamlayarak tescil belgemizi aldık. Türkiye'de ilklerden biri olan garanti markası tesciliyle Van kahvaltısı artık markalaştırıldı ve bunun tescil belgesi onaylandı. Bundan sonra Türkiye'de hangi şehirde olursa olsun Van kahvaltısı unvanıyla o tescil belgesinde zikredilen marka logosu olmadan satış ve sunum yapılamayacak" diye konuştu. 

Daha önce Van kahvaltısı adıyla farklı ürünlerin satışa sunulması ve servis edilmesi nedeniyle sıkça eleştirilen bir durumla karşı karşıya olduklarını belirten Takva, marka tescil belgesiyle artık bunun mümkün olmayacağını ifade etti.

Van kahvaltısı adıyla sunum yapan işletmelerin bundan sonra odalarına müracaat ederek sertifika alması gerektiğini vurgulayan Takva, şöyle konuştu:

"Bu sertifika ve logoyu kendi iş yerlerinde kullanan işletmeciler, tüketiciye Van kahvaltısında bulunması gereken standart ürünleri olması gereken kalitede sunma gibi bir zorunluluk içinde olacaklar. Bu işletmelerin marka değerini artıracak, ürünlerin kalitesini tescillemiş olacak. Van kahvaltısında kullanılan ürünlerin tamamı ilimizden temin edilmek durumunda olacak. Bu da ilimizin ekonomisine katkı sağlayacak. Otlu peynir, murtuğa, kavut, tereyağı, kaymak-bal gibi ürünleri buradan temin ederek burada o ürünlerin ticari karşılık oluşturmasını sağlayacak. Önemli ve Türkiye'de benzeri olmayan bir çalışma oldu. Türk Patent Enstitüsü bu konuda bize büyük destek verdi. O yüzden emeği geçen herkese teşekkür ederiz."

Kahvaltıcılar odaya davet edilecek

Kısa bir süre sonra Van kahvaltısı sunumu ve satışı yapan iş yerlerini odaya davet ederek törenle sertifikalarını teslim edeceklerini aktaran Takva, başta İstanbul olmak üzere birçok kentte bu konseptte ürün satan iş yerlerinin olduğunu, onları da kente davek ederek sertifikalandıracaklarını kaydetti. 

Şu ana kadar 50'nin üzerinde işletmenin odaya başvurduğunu ve müracaatların devam ettiğini açıklayan Takva, ilginin çok fazla olduğunu ve prosedürlerin tamamlanmasının ardından işletmelerin sertifikalarını vereceklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL