Zeytinin sofralara meşakkatli yolculuğu

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi zeytin, sofralara gelinceye kadar bin bir zahmetli aşamadan geçiyor.

Zeytinin sofralara meşakkatli yolculuğu
Zeytinin sofralara meşakkatli yolculuğu
GİRİŞ 18.11.2014 14:16 GÜNCELLEME 18.11.2014 14:16

Zeytin toplamak için soğuk ve çamur demeden sabah saat 06.00’da uyanan üreticiler, saat 08.00’de işe ağaçların dibine dökülen zeytinleri toplamakla başlıyor.

Yerlere dökülen zeytinler toplandıktan sonra ağaçların etrafına fileler seriliyor. Bu aşamadan sonra zeytinler makine ile düşürülüyor. Makinenin düşürmediği zeytinler ise tek tek elle koparılıyor. Ağaçların etrafına yayılan filelerde toplanan zeytinler daha sonra kasalara dolduruluyor. Bu toplama işlemi havanın kararmasına kadar devam ediyor.

Zeytinlikte kasalara doldurulan zeytinler, ikinci bir aşama olan ayıklama işlemi için evlere götürülüyor. Burada aile fertleri toplanan zeytinleri ayıklama makinesinde ayıklayarak çürüğünü çarığını temizleyip boylara ayırıyor. Ayıklanan zeytinler 6 aylık olgunlaşma süresi için mahzenlere dökülüyor. Mahzenlerde 6 ayda olgunlaşan zeytinler, sofralarda yemeye hazır halde çıkarılıyor.

"ZEYTİN ÇOCUK GİBİ"

Zeytinin dalından sofraya zorlu aşamalarını anlatan Bursa’nın Mudanya ilçesinin Yörükali köyünden zeytin üreticisi Fatih Güvenç, “Zeytin yetiştirmek meşakkatli bir iş. Çocuk gibi 1 yıl boyunca baktığımız ağaçlardan mahsulü kasım ayının başları gibi almaya başlıyoruz. Zeytin toplama mevsimi kış aylarına geldiği için soğuk havlarda toplamak daha zor oluyor. Zeytini toplamaya günün ilk ışıklarıyla başlıyoruz. Toplamanın ilk aşamasında zeytin ağaçlarının altına file seriyoruz. Ağaçtan topladığımız zeytinler filede birikiyor. Daha sonra filedeki zeytinleri kasalarda topluyoruz. Bu işlem hava kararıncaya kadar devam ediyor.

Toplama işleminden sonra zeytinleri eve götürüp ayıklama işlemine geçiyoruz. Zeytin ayıklama makinesinde topladığımız zeytinleri ailece ayıklama işlemine tabi tutuyoruz. Bu işlemde çürük ve ezikleri ayıklayıp zeytinleri irilik ve ufaklığına göre tasnif ediyoruz. Bundan sonra ise ayıklanan zeytinler olgunlaşma aşaması için mahzenlere dökülüyor. Mahzenlerde 6 ay olgunlaşmak için bekleyen zeytinler, 6 ayın sonunda yenilir hale geliyor” dedi.

Ağaçlardan yere dökülüp toplanan zeytinler ise yağ çıkarmak için kullanılıyor. Zeytinin hiçbir şeyi ziyan olmuyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL