Gaziantep yemekleri dünyaya tanıtılacak

Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Öztan: "Gaziantep yemeklerini sadece Türkiye'ye değil, bütün dünyaya tanıtacağız"

Gaziantep yemekleri dünyaya tanıtılacak
Gaziantep yemekleri dünyaya tanıtılacak
GİRİŞ 05.04.2014 12:43 GÜNCELLEME 05.04.2014 12:43

Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan, "Gaziantep yemeklerini sadece Türkiye'ye değil, bütün dünyaya tanıtacağız" dedi.

Öztan, İzmir'den gelen bir grup akademisyen ve gazeteciye Mehmet Reşit Göğüş Mutfak Sanatları eğitim Merkezinde, Gaziantep mutfağının ilkbahar mevsimine özgü yemeklerinden "yeni dünya kebabı" ve "çağla aşı"nı uygulamalı anlattı.

Gaziantep'i "gurme kenti" yapmak için çeşitli girişimde bulunduklarını belirten Öztan, bu konuda tur şirketleriyle anlaştıklarını, kente gelen herkese mevsimine göre Gaziantep yemeklerini tanıtacaklarını ifade etti.

Denize ve kuma doyan, tarihi ve turistik yerleri her zaman gezen insanların artık farklı şeyler aradığını dile getiren Öztan, şöyle konuştu:

"Biz de Gaziantep'i gurme kenti yapmayı hedefliyoruz. Bunun için de altyapımızı oluşturmamız lazım. Gaziantep yemeklerini sadece Türkiye'ye değil, bütün dünyaya tanıtacağız. Bunu yaparken yemeklerimizin sadece lezzetini değil, sosyalleşmedeki önemini de aktaracağız. Çünkü bizim yemeklerimiz sosyalleşmede önemli bir unsurdur. Hemen hemen bütün Gaziantep yemekleri, komşularla birlikte yapılır."

Genellikle sebze ve meyvelerle yapılan Gaziantep yemeklerinin sağlıklı olduğunu vurgulayan Öztan, "Dünyanın en sağlıklı yemeği kebaptır. Bunu herkese anlatmamız lazım" diye konuştu.

Tanıttıkları yemeklerin rahatlıkla evlerde yapılabileceğine işaret eden Öztan, böylelikle şehre gelenlerin Gaziantep yemeklerini başka yerlerde anlatacaklarını kaydetti.

Beslenme uzmanı gülşen Altın da daha önce yurt dışında gördüğü meyvelerle etin kombinasyonunun Gaziantep'te daha farklı kullanıldığını söyledi.

Gördükleri karşısında endişelerinin kaybolduğunu ifade eden Altın, "bugün yapılan yemek muhteşem bir şey. Bence hakikaten Gaziantep mutfağını tanımıyormuşuz" ifadelerini kullandı.

Seyahat yazarı Bahar Akıncı ise Türkiye'deki lezzetleri tanıtmak için her ay bir bölgeye gastronomi seyahati düzenleyeceklerini dile getirerek, geziye yemekleriyle ünlü Gaziantep'ten başladıklarını kaydetti.

KAYNAK: AA