Kayserili aşçıya 'balıklı mantı' ödül yağdırdı

Kayseri'deki bir işletmede aşçı olarak çalışan Gökhan Gümüş, maddi imkansızlıklar nedeniyle dizüstü bilgisayarını satarak katılmaya başladığı yemek yarışmalarında 13 madalya kazandı.

Kayserili aşçıya 'balıklı mantı' ödül yağdırdı
Kayserili aşçıya 'balıklı mantı' ödül yağdırdı
GİRİŞ 31.10.2013 11:43 GÜNCELLEME 31.10.2013 23:14

Gümüş, son olarak Tayland'daki yarışmada yaptığı balıklı mantı ile Asya 3'üncüsü seçildi.

Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk olarak Yunanistan'da yapılan 8. Uluslararası Güney Avrupa Yemek Yarışması'nda avakadolu bonfile sarma ve İtalyan mutfağından tortellini makarna ile 50 ülkeden bin ahçının arasında 2 bronz madalya kazandığını söyledi.

Yunanistan'da yapılan yarışmadan sonra Tayland'daki 13. Uluslararası Asya Yemek Yarışması'na katıldığını belirten Gümüş, şunları kaydetti:

''Bu yarışmaya da balıklı mantı ve bonfile sarma yaparak katıldım. 97 ülkeden yaklaşık 5 bin aşçı mücadele etti. Burada 2 adet bronz madalya daha kazandım ve ayrıca Asya 3'üncüsü seçildim. Türkiye'ye döndükten kısa bir süre sonra da Dünya Ahçılar Federasyonu tarafından 19-23 Ekim tarihlerinde İtalya'da düzenlenen ve 2013 yılının en başarılı şefinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen yarışmaya katıldım. 57 ülkeden 150 yarışmacı vardı. Bu yarışmada bana bir kutu içerisinde et, somon balığı, karides, çikolata ve mango verildi. Bu malzemelerle yaptığım yemek ile son 4'e kaldım. 2 Temmuz 2014'de Norveç'te yapılacak finallere Federasyon Başkanı Gissur Gudmundsson'un da özel davetlisi olarak katılmaya hak kazandım.''

- Balıklı mantı Asya 3'üncülüğü getirdi

Gümüş, 13. Uluslararası Asya Yemek Yarışması'na katılmak için gittiği Tayland'da insanların damak tadının çok farklı olduğunu farkettiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Oradaki insanların damak tadı Osmanlı mutfağına ve bizim kültürümüze çok uzaktı. Bu yüzden değişik birşey yapmam gerekiyordu. Ben Kayseriliyim ve bizim burada etli mantı çok meşhur. Orda da bu yemeği yapacaktım. O an aklıma etli mantı yapmak yerine balıklı mantı yapmak geldi. Çünkü Tayland'ın yemek kültüründe balık çok önemli bir yere sahipti. Yarışmada yaptığım balıklı mantı jüri üyeleri tarafından en çok beğenilen yemek oldu. Bu yarışmada 2 bronz madalya kazandım ve Asya 3'üncüsü seçildim. Türkiye'ye en iyi şekilde temsil etmekten gurur duyuyorum.''

Yarışmalara katılmak için bilgisayarını sattı

Türkiye'yi uluslararası yarışmalarda temsil etmeyi çok istediğini, ancak maddi sorunlar nedeniyle bunu her zaman gerçekleştiremediğini dile getiren Gümüş, "İlk başlarda maddi durumum çok kötüydü. Zor şartlar altındaydım. Ancak yarışmalara da katılmayı çok istiyordum. Bu yüzden eşimin de haberi olmadan yarışmalara katılmak için dizüstü bilgisayarımı sattım. Böyle başlayan yarışma maceram bu noktalara geldi. Bugüne kadar uluslararası yarışmalarda 13 madalya kazandım" diye konuştu.

Gümüş, uluslararası yemek yarışmalarına katılarak Türkiye'yi temsil etmek istediğini, ancak kimi zaman maddi durumunun buna el vermediğini belirterek, sponsor desteği olması halinde yeni başarılara imza atacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL