Karslı ustalar dakikada 30 lavaş yapıyor

Kars'taki lavaş ustaları, yöreye ait lezzetler arasında yer alan ve ramazan ayı dolayısıyla ilgi gören tandır lavaşını 2 saniyede hazır hale getiriyor

Karslı ustalar dakikada 30 lavaş yapıyor
Karslı ustalar dakikada 30 lavaş yapıyor
GİRİŞ 31.07.2013 14:57 GÜNCELLEME 31.07.2013 14:57

Kentte 20 yıldır tandır lavaşı yapan Murat Demir, yaptığı açıklamada, tandır lavaşının Kars yöresine ait bir ekmek çeşidi olduğunu belirterek, ramazan dolayısıyla yoğunluk yaşadıklarını söyledi.

Müşterilerin özellikle iftara yakın saatlerde çoğaldığını ifade eden Demir, "Hamur önce kündelenir. Daha sonra makineden geçirilen hamur, usta tarafından tandıra vurulur. Bir lavaş 2 saniyede hazır hale gelir" diye konuştu.

Lavaşın tandırın ateşine göre hazır hale geldiğini anlatan Demir, "Bir lavaşın çıkması 2 saniyeyi buluyor. Lavaş ustası hızını tandırın sıcaklığına göre ayarlar. Lavaşı tandırdan almakta geç kalırsak lavaşı kurtarma imkanımız olmuyor. Bir gözün ekmeği sararken, diğer gözünün de tandırda olması lazım" dedi.

Demir, el işçiliği olduğu için lavaşları hazırlarken yorulduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Lavaşın hamurunda maya yok. Hamurumuzu bir gün önceden yaparız. Sabah saat 6'da çalışmaya başlarız. Hamur kendi kendine mayalanır. Herhangi bir katkı maddesi yok. 3 kişi çalışıyor. Biri künde kesiyor, biri açıyor, diğeri de pişiriyor. Tandır lavaşı Kars'a özgüdür. Şu anda batıda da yaygınlaşmaya başladı. Orada doğalgazlı fırınlarda pişirildiği için fazla rağbet görmüyor. Doğalgazlı fırında pişirilen lavaş kırılır. Bunda kırılma durumu yok. Lavaşın kalınlığı 1 milim. Daha çok dışarıya lavaş yatıyoruz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL