Mutfaklara baharla gelen lezzet

Zengin mutfak kültürüyle ünlü Gaziantep'te, bilinen lezzetlerin dışında keme (bir çeşit mantar), badem çağlası, yenidünya, ayva, elma, kabak ve mantarla yaklaşık 32 türde kebap hazırlanıyor.

Mutfaklara baharla gelen lezzet
Mutfaklara baharla gelen lezzet
GİRİŞ 25.03.2013 12:20 GÜNCELLEME 29.03.2013 09:57

Kebaplar, mevsimine göre yapılarak tüketiliyor. Baharla, keme kebabı, yenidünya ve çağla aşı da sofralardaki yerini aldı.

Şanlıurfa, Gaziantep, Konya ve Malatya'da, bahar yağmurlarının ardından yetişen ve şekliyle patatese benzeyen keme, ustaları tarafından topraktan çıkarılıyor, maharetli ellerin elinde aranılan bir lezzete dönüşüyor.

Anadolu Mutfağını Koruma, Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, keme kebabı ve çağla aşının ilkbaharın önemli lezzetlerinden olduğunu söyledi.

Kemenin bir tür mantar olduğunu, kebabının yanı sıra tavasının da yapıldığını belirten Öztan, şöyle konuştu:

''Keme kebabının tam zamanı. Tavsiyem herkes mevsiminde bu yemekten tatsın. Bu ürünün ömrü uzun değil. İki ay içinde tükeniyor. Keme, kuzu kıymasıyla buluştuğunda ortaya muhteşem bir lezzet çıkıyor. Kemenin kebabı, genelde Gaziantep'te bilinir. Bizim tanıttığımız kadarıyla diğer illerde de bilinir hale geldi.''

-Keme kebabı ve çağla aşının yapımı-

Öztan, kuzu kıymayla aynı şişe dizilen kemenin, kor ateşte piştikten sonra servise hazır hale geldiğini anlattı.

Çağla aşının da bademin hamken dalından koparılarak et, nohut ve yoğurtla pişirilmesiyle hazırlandığını belirten Öztan, ilerleyen günlerde yenidünya kebabı da yapmaya başlayacaklarını kaydetti.

Öztan, kentteki yemek çeşidinin fazla olduğuna işaret ederek, ''Annelerimiz bu kadar maharetli olmasıydı bu kadar farklı lezzet olmazdı. Kurtuluş Savaşı'nın yokluk dönemlerinde sebze ve meyveden yapılan yemekler de yemek sayımızı artırmıştır'' diye konuştu.

KAYNAK: AA