Kadayıfa kadın eli değdi

Diyarbakır'da Kınalı Eller Kadın Derneği'nce hayata geçirilen ''Kadayıf Ustaları Projesi'' ile 38 kadın kursiyer, 100 yılı aşkın süredir erkeklerin yaptığı ünlü kadayıf tatlısını öğreniyor.

Kadayıfa kadın eli değdi
Kadayıfa kadın eli değdi
GİRİŞ 10.01.2013 13:34 GÜNCELLEME 10.01.2013 13:34

Kınalı Eller Kadın Derneği'nce hazırlanan, Valilik, Emniyet Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi'nce desteklenen ''Kadayıf Ustaları Projesi'' ile kadınlara kadayıf hazırlama eğitimi veriliyor.

Dernek Başkanı Müzeyyen Korkutata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin SODES kapsamında hayata geçirildiğini, hazırladıkları projenin ilk olmasını istediklerini, bu nedenle yaptıkları araştırma sonucunda Diyarbakır'ın ünlü kadayıf tatlısının yapımıyla ilgili bir eğitim çalışması yapıldığını tespit ettiklerini söyledi.

SODES'in desteğiyle hayallerini gerçekleştirdiklerini anlatan Korkutata, kadayıf tatlısı sektörünün Diyarbakır'a büyük bir katkı sağladığını, kentte gelenlerin mutlaka tatlı aldığını ve bu sayede Diyarbakır kadayıfının Türkiye'nin her yerinde çok iyi bilindiğini belirtti.

-Tarihi 1890'lı yıllara dayanıyor-

Kadayıf tatlısının tarihinin 1890'lı yıllara dayandığını ve bu tatlının bugüne kadar geldiğini aktaran Korkutata, ''Şimdiye kadar babadan oğula, usta çırak ilişkisi ile bu tatlı günümüze kadar geldi. Bu mesleği bir eğitim çatısı adı altında öğretelim istedik. İşsizliğinin olduğu bölgede istihdam alanı yaratmayı arzuladık'' diye konuştu.

Projenin ilk olduğunu, projeye kadınları da dahil ettiklerini, bu mesleğe kadınların el atmasının mutluluk verici olduğunu dile getiren Korkutata, şöyle dedi:

''Kadınlarımız bu mesleği öğrendikten sonra yine bu mesleğe yıllarını veren ustaların yanında çalışacak. 38 kadın bu mesleği öğreniyor. 1 yıl sürecek bir projedir. Kadayıf tatlısının yapımı çok zor. İnsanlara sabah sıcak sıcak ikram etmek için gece yapılan bir tatlıdır. Ama biz kadınlara güveniyoruz. Onların da bu sektörde yerini alacağına inanıyoruz. Biz de bu taşın altına elimizi koyduk.''

Diyarbakır'da 35 yıldır kadayıf ustası olan Mehmet Altunbay ise ilk defa kadın ustalar yetiştirdiğini, kadayıf tatlısının yaygınlaşması için herkesin öğrenmesini istediğini anlatarak, kadınların da bu meslek için çok hevesli olduğunu söyledi.

Kursiyerlerden Şeriban Deri ise kursun açılmasının memnuniyet verici olduğunu, ustalardan çok güzel kadayıf tatlısını yapmayı öğreneceklerini bildirdi.

Süheyla Kızılkaya da bugüne kadar hiç çalışmadığını, çocuklarını büyüttükten sonra iş hayatına atılmak istediğini dile getirerek, ''Çalışmak istiyorum. Bu nedenle kadayıf yapmasını öğreniyorum. Kendimize güveniyoruz. Bu sektörde çalışacağıma inanıyorum'' diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL