Osmancık 97'nin namı Rusya'ya kadar uzandı

Çorum'un Osmancık ilçesinde ekilen, aroma ve lezzeti sayesinde ekim alanı bazında Türkiye'nin yüzde 80'ine sahip ''Osmancık 97'' markalı pirincin ekiminin Rusya'ya kadar ulaştığı bildirildi.

Osmancık 97'nin namı Rusya'ya kadar uzandı
Osmancık 97'nin namı Rusya'ya kadar uzandı
GİRİŞ 05.12.2012 11:53 GÜNCELLEME 05.12.2012 11:53

Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeyi ikiye bölen Kızılırmak Nehri'nin Osmancık için büyük değerlerden biri olduğunu söyledi.

İlçenin geçim kaynaklarının başında çeltik üretiminin yer aldığını, bunu da Kızılırmak'a borçlu olduklarını ifade eden Yazıcı, ilçede 20 bin dönüm alanda çeltik üretimi gerçekleştirildiğinin altını çizdi.

Bölgede uzun yıllardan beri üretimi gerçekleştirilen çeltiğin birçok tür yetiştirildiğini dile getiren Yazıcı, ''İlçede 30 yıl önce riba, akçeltik, sarı kılçık ve mısır adlı türler yetiştirilir ve satılırdı. Her türün çeşitli özellikleri vardı. Örneğin riba, en çok tercih edilen ve aranan türdü. Saydığımız türlerin kimi verimliydi, kimisi de lezzetliydi. Daha önceki belediye başkanımız döneminde Trakya Üniversitesi ile ortaklaşa bir çalışma yapılmış ve verimi 'mısır', kalitesi ise 'riba' düzeyinde olan 'Osmancık 97' adında bir pirinç türü geliştirilmiş. Daha sonra da patenti alınmış'' dedi.

Trakya, Bafra, Terme ve Balıkesir başta olmak üzere Türkiye'de pirinç üretimi yapılan bölgelerin yüzde 80'inde, özelliği ve verimi dolayısıyla Osmancık 97 türünün tercih edildiğini vurgulayan Yazıcı, ''Yetiştiği topraklara has lezzetiyle üretimi gerçekleştirilen Osmancık 97 türünün namının Rusya'ya kadar uzandığını duyduk. İki yıldır Rusya'da da Osmancık 97 pirinci ekildiğini öğrendik. Osmancık 97'yi tadanlar farkını hemen görüyor'' diye konuştu.

-''Pazarda genellikle Osmancıklı tüccarların sözü geçer''-

Osmancık Sanayici ve İş Adamları Derneği (OSMİAD) Başkanı Sakin Bilge de çeltik ve pirincin, Osmancık ekonomisinin vazgeçilmezi olduğunu söyledi.

Bölgede yaklaşık 20 bin dönümden fazla arazide ekim yapıldığını ve 25 bin ton çeltik üretildiğini ifade eden Bilge, ''Bu da yaklaşık 20 bin ton pirince tekabül eder. Bölgenin 60 bin ton hacme sahip bir pazarı bulunmakta. Pazarda da genellikle Osmancıklı tüccarların sözü geçer'' dedi.

Osmancık'ın coğrafi şartlarına has bir tohum geliştirildiğini, aroması ve lezzetiyle diğer pirinçlerden farklı olduğunu belirten Bilge, ''Bu pirinci dünyanın her yerinde ekiyorlar. Çünkü verimi çok yüksek. Önceden dönüm başına 400 kilogram ürün alınırdı artık 800 kilogram ürün alınabiliyor. Her yörenin kendine has çok farklı lezzetleri vardır. Osmancık'ın da pirinci bir numaradır'' diye konuştu.

Üreticiler açısından bu yıl sezonun iyi geçtiğini ve pirincin kilogramının 2 liradan satıldığını dile getiren Bilge, 55 bin olan ilçe nüfusunun 40 bininin doğrudan çeltik ve pirinç üretiminden geçindiğini sözlerine ekledi.

-''Pirincin başkenti''-

Çeltik üreticisi Erkan Kanıtemiz de Osmancık'ın, pirincin başkenti olduğunu söyledi.

İlçenin yüzde 80'inin geçimini çeltik üretiminden sağladığını ifade eden Kanıtemiz, ekimine Mayıs ayında başlanan çeltiğin hasadının ise Ekim ve Kasım aylarına kadar devam ettiğini hatırlattı.

Bu yılki verimin geçen yıla oranla daha iyi olduğunu düşündüğünü belirten Kanıtemiz, ''Üreticilerimiz ürünlerinin bir kısmını ofise, bir kısmını da tüccara verdi. Türkiye'nin farklı bölgelerinde Osmancık 97 pirinci ekilir ama Osmancık'taki farklıdır. Kalitesi, tadı ve lezzeti bariz şekilde farklıdır. Bazı bölgelerde yurt dışından gelen ithal pirinci karıştırıp Osmancık 97 diye piyasaya sürüyorlar. Vatandaşlarımız bunlara dikkat etsinler'' ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL