Ormanda yetişen doğal mantar ete rakip oldu

Mersin'in Silifke ilçesinde ormanlık alanlarda yağmurun ardından ortaya çıkan mantarlar köylülerin geçim kaynağı oldu.

GİRİŞ 01.12.2012 10:23 GÜNCELLEME 01.12.2012 10:38

Besin değeri kırmızı etle aynı olan mantarın ete rakip olduğunu savunan köylüler, et alamayan vatandaşlar için iyi bir alternatif olduğunu söyledi.

Yağmurun ardından açan güneşle ortaya çıkan mantarlar, özellikle Silifke'nin köylerinde yaşayan vatandaşların ek gelir kaynağı oldu. Ormanlardan topladıkları mantarları kilogramı 5 liradan satan köylüler, gerek kendi tükettikleri gerekse de satarak aile bütçesine katkıda bulundukları mantardan vazgeçemediklerini dile getirdi.
Bu yıl yağışların bol olması ve hava sıcaklığının normal seyretmesi nedeniyle özellikle çam ağaçlarının dibinde bulunan mantarların bereketiyle geldiğinin altını çizen köylü vatandaşlar, "Bu yıl mantarda ayrı bir bereket var. Önceleri yemek için toplardık, Bu yıl o kadar çok ki artık satmak için de topluyoruz. Bizler mantarı çok severiz. Özelikle de çocuklarımıza yediririz ve et gıdasından üstün tutarız. Evlerine et alıp yiyemeyen vatandaşlara tavsiyemiz bir kilo et alacaklarına üç kilo mantar alsın 4 kişilik bir ailenin ihtiyacını rahatlıkla karşılar." ifadelerini kullandı.

Tamamen doğal bir ortamda yetişen mantarların görünüşünün vatandaşı aldatmaması gerektiğini ifade eden Gökbelen köyünde kasaplık yapan Halil Uçar, çocuklarını bindirdiği aracıyla dağlık alanlara giderek mantar topluyor. Mantarın pirzolasını ve kavurmasını yaparak tükettiklerini belirten Uçar, aynı zamanda kurutarak daha sonra yemek için de sakladıklarını dile getirdi.

Yıllardır mantar topladıklarını ve mantarın doğal ortamda yetiştiği için vatandaşlar tarafından oldukça rağbet gördüğünü aktaran Uçar,  5-6 kişinin günde ortalama 100 kilogram mantar toplayabildiğini ve bunun da kış mevsiminde köylüye ciddi bir gelir olduğunu kaydetti.

Mantarların çeşit çeşit olduğunu belirten Sultan Üredi ise "Bizler köylü olduğumuz için zehirli zehirsiz mantarı görür görmez biliriz. O nedenle topladıklarımız sarı mantardır. Yıllardan bu yana bu mantarı toplar, yeriz ve satarız. Bugüne kadar bir zehirlenme ile karşılaşmadık. Öncelikle kendimiz tüketiyoruz, fazlasını da satıyoruz." dedi.

Dünyada yaklaşık 100 bin çeşit mantar bulunduğunu bildiren Silifke Toplum Sağlığı Merkezi'nden Dr. Cemaleddin Öztürk ise mantarın ciddi bir besin kaynağı olduğunu bildirdi.
Özellikle doğadan toplanan mantarlara çok dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Öztürk, mantarın ciddi bir besin kaynağının olmasının yanı sıra zehirlenme durumunda hayati risk taşıyan bir besin olduğuna da dikkat çekti.

Türkiye'de yetişen mantarların yüzde 2-3'ünün zehirli olduğu ifade eden Öztürk, yenilecek mantarların uzmanlar tarafından kontrol edildikten sonra tüketilmesinin önemine işaret etti. Öztürk, mantarın besin değerinin de etle kıyaslanabileceğini dile getirdi.

Ormanda yetişen doğal mantar ete rakip oldu
GALERİYE GİT
KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL