Engelliler yemek yapmayı öğreniyor

Balıkesir'de engelliler mutfaklarında yemek yapmasını öğreniyor.

Engelliler yemek yapmayı öğreniyor
Engelliler yemek yapmayı öğreniyor
GİRİŞ 15.11.2012 15:42 GÜNCELLEME 15.11.2012 15:42

Proje kapsamında, ilçedeki restoranların mutfaklarını engellilere açarak, işletmeleri bünyesindeki profesyonel aşçılar tarafından eğitim görebilmelerine olanak sağladıkları gözleniyor. Ayvalık'a özgü zeytinyağlı ot yemekleri, mezeler, pizza, Ayvalık Tostu, tatlı ve pasta gibi lezzetlerin yapımını direkt ustalarından öğrenen engelliler, böylelikle pratik yapma fırsatını da bulurken, projenin; derneğin dünyada ilk kez gerçekleştirileceği belirtilen tüm personeli engellilerden oluşacak otel işletmeciliği projesinin de bir parçası olduğu vurgulanıyor.

Türkiye'de sayıları yaklaşık 12 milyon civarında bulunan engelli kitlesinin en büyük sorunlarından biri olan istihdam konusunda engellilerin turizm sektöründeki işletmelerin mutfak bölümlerinde istihdam edilebilmesinin de amaçlandığı proje, aynı zamanda ebeveynleri evde olmadığı sırada engelli bireyin kendi yemeğini kendisinin yapabilmesine olanak tanıyabilmesini hedefliyor.   Engellilerin fırsat verildiğinde altından kalkamayacağı hiçbir işin olmadığına inanan ASTED'in görme engelli dernek başkanı Namık Tuncel ise, dernek bünyesindeki engellilerin ilçedeki restoranların mutfaklarında gördükleri eğitimler sırasında profesyonel bir ekiple video çekimlerini gerçekleştirerek, bu kayıtları gelecekte yerel televizyon kanallarında yayınlanmasını sağlamak istiyor.

Televizyon izleyicisinin, ekranlarda bambaşka bir formatta engellilerin yaptığı yemeklerden oluşan bir programın yayınlanmasını sağlayarak, hem engellilerin hayatına renk katmak, hem de Türkiye'deki engelli realitesini farklı bir perspektiften toplumla buluşturmaya hazırlanan görme engelli Tuncel, engellilerin yemek yapımı sırasında gösterdiği performanstan son derece memnun olduğunu belirtirken, yemek yapımı eğitimlerinde kendisi de öğrenci olarak katılmaktan geri kalmıyor.

Yeni projelerinin bir başka amacının da Ayvalık'ın tanıtımına yönelik olduğunu kaydeden ASTED Başkanı Namık Tuncel, "Biz yeni projemizi kendi imkanlarımızla tanıtabilmek adına çekimlerini sürdürdüğümüz program kapsamında, engelli bireyi hayata bağlamak ve engelli realitesini dünyaya duyurmak istiyoruz. Biz, engellilere fırsat verildiğinde hayata dair birçok zorluğu aşarak, sağlıklı bireylerden daha başarılı olacağına inanarak bu yola çıktık.

Bu noktada Türkiye genelinde bir ilk olan bu projemizi hazırladık. Umarım toplumumuza engelliler sorununu içinde duygu sömürüsü olmadan tamamen kendi başarılarıyla gösterebilmeyi başarabiliriz" diye konuştu. Öte yandan ilçedeki restoranların mutfaklarında uygulamalı olarak yemek yapmasını öğrenen engelliler tarafından yapılan yemek ve tatlıların lezzetlerinin ise otoritelerden tam not alması dikkatlerden kaçmadı.

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL