Türkiye'nin tek sofralık narının hasadına başlandı

Mersin'in Silifke İlçesi'nde üretimi yapılan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca tescil edilen Türkiye'nin tek sofralık narı olan Keben narının hasadına başlandı.

GİRİŞ 08.11.2012 16:39 GÜNCELLEME 08.11.2012 17:04

Göksun Vadisi ve çevresindeki köylerdeki 3 bin dönüm alana ekili narın hasadına başlanırken bu yılki rekoltenin 4 bin ton civarında olacağı bildirildi. Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş, Geçen yıl 3 bin dönüm bahçeden 6 bin ton nar hasadı yapılırken, bu yıl rekolte düşük ve yaklaşık 4 bin ton nar hasadı yapılması hedefleniyor. Rekolte ise yazın nar ağaçlarının çiçeklenme döneminde aşırı sıcak olması nedeniyle çiçeklerini dökmesinden kaynaklanıyor. Şu anda kilosu kalitesine göre 1 ile 2,5 TL arasında değişiyor dedi.

İHRACAT ADIMI ATILABİLİR

Göksu Vadisi köylerinde yetiştirilen Keben narının ağırlığının 2 kiloya kadar ulaştığını dile getiren Göktaş, Keben narı ayrı bir aroma özelliğine sahip. Görünüşü, tatlı mayhoş tadı ve damak zevkine hitap ettiği için genelde sofralık olarak rağbet görüyor. Keben narının tamamı yurt içinde tüketiliyor. Üretim alanlarının daha da genişlemesi ve ürün miktarının artması halinde ihracat konusunda adımlar da atılabilir. Bunun için gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gerekse Ziraat Odası yetkilileri tarafından üreticileri teşvik ediyoruz. Yeni alanların tarıma açılması ve Keben narının da o bölgelere dikilmesi ile kendisine özgü mikro klima özelliği olan Göksu Vadisi'nde daha fazla nar üretimi yapılacağına inanıyoruz diye konuştu.

Göktaş, narların ince kabuğu, iri taneleri ve tatlı mayhoş lezzeti ile sofralık bir ürün olduğunu büyüklüğünün ise görenleri şaşırttığını sözlerine ekledi.

KAYNAK: DHA